PUNA PODRŠKA SVETSKE BANKE SRBIJI

Svetska banka odlučila da Srbiju podrži sa 580 miliona dolara u sledećih godinu dana, izjavio u Vašingtonu potpredsednik Vlade Đelić. Ministarka Dragutinović rekla da je deficit u prvom kvartalu u dogovorenim granicama.
Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je u Vašingtonu da je Svetska banka odlučila da podrži Srbiji sa 580 miliona dolara u sledećih godinu dana. "Konkretan rezultat naših razgovora u Svetskoj banci je da će ukupna podrška Srbiji u sledećih 12 meseci iznositi 580 miliona dolara", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, od tog iznosa, 480 miliona dolara određeno je za podršku budžetu Srbije, 50 miliona za izgradnju Koridora 10, dok je 10 miliona dolara određeno za revitalizaciju Borskog okruga.
"Odlučeno je da će 30 miliona dolara biti odobreno po hitnom postupku za sprečavanje poplava. Radovi na Jadru, Tamnavi, će početi veoma brzo, dok će za Timočku krajinu, Aleksinac i Toplicu, biti odblokirano sedam miliona dolara", istakao je potpredsednik Vlade Srbije.
Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da se diskutovalo o pripremama za dolazak delgacije MMF-a sredinom maja u Beograd, a da su osnovne teme razgovora bile  makroekonomska situacija i završetak prvog kvartala, da bi se dobro razmotrila fiskalna situacija. Dragutinović je rekla da je u principu sve što je dogovoreno, i ispunjeno u prvom kvartalu, a deficit je u dogovorenim granicama. "Slede dva strukturna kriterijuma koja moramo da ispunimo do kraja maja. To je reforma penzionog sistema i zakon o fiskalnoj odgovornosti", rekla je ministarka Dragutinović.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA