PRIVREDI PLASIRANO 370 MILIONA EVRA, A GRADJANIMA 148 MILIONA DINARA KROZ SUBVENCIONISANE KREDITE

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da su banke od usvajanja dodatnog Programa subvencionisanih dinarskih kredita za građane odobrile 5.745 dinarskih gotovinskih kredita vrednih 900 miliona dinara i 483 dinarska potrošačka kredita u vrednosti većoj od 14,8 miliona dinara. Cilj Programa subvencionisanih dinarskih kredita za građane, koji je Vlada usvojila pre manje od mesec dana, jeste povećanje kupovne moći, podsticanje domaće tražnje i proizvodnje.
U program subvencionisanih dinarskih kredita za građane do sada se uključilo 18 banaka, među kojima su najviše kreditnih zahteva građanima odobrile Komercijalna banka, Banka Inteza, Unikredit i Sosijete ženeral banka. Najveći broj zahteva odnosio se na kupovinu građevinskog materijala, nameštaja, podnih obloga i bele tehnike.

Za dva i po meseca ove godine kroz Program Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize privredi je plasirano više od 370 miliona evra kredita za likvidnost i investicije. Kredite za likvidnost u vrednosti od približno 357 miliona evra dobilo je 4.426 preduzeća. Mala preduzeća dobila su oko 82 miliona evra, srednja 86 miliona evra, dok su velika preduzeća dobila 189 miliona evra.
U saopštenju se ističe da se i dalje beleži rast u realizaciji investicionih kredita, kojih je za sada odobreno 136 u iznosu većem od 13 miliona evra. Nastavkom realizacije Programa podrške privredi i u 2010. godini, uz najnoviji Program za povećanje kupovne moći građana Srbije i uz najavljeni porast investicija u infrastrukturu, očekuju se ubrzanje oporavka srpske ekonomije i veći privredni rast.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA