MMF PROGNOZIRA SVETSKI EKONOMSKI RAST OD 4.2% U 2010. GODINI

Međunarodni monetarni fond prognozira da će globalna ekonomija, iako iscrpljena recesijom, ubeležiti veći od ranije očekivanog rast koji će predvoditi Kina i druge zemlje u razvoju. U novim, ažuriranim prognozama, MMF svetski ekonomski rast u 2010. procenjuje na 4,2 odsto, što je 0,3 odsto više nego što se očekivalo u janauru. To je i daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada su privredne aktivnosti u svetu pale 0,6 odsto, najviše od Drugog svetskog rata.
Međutim, međunarodni kreditor u najnovijim Svetskim ekonomskim perspektivama upozorava da je privredni oporavak još ranjiv a najveću pretnju predstavljaju rastući dugovi vlada. "Izgledi za svetski rast ostaju neizvesni. Neki rizici su oslabili ali je zato rizik povećanja javnog duga u razvijenim zemljama još veći", navodi se u izveštaju.
Fond je upzorio i na očekivano povećanje dispariteta među regionima pri čemu će SAD, najveća svetska ekonomija, nadmašiti Evropu i Japan, ali će zaostajati za Kinom i drugim zemljama u razvoju kada je o stopi rasta reč. Ove godine SAD će imati rast od 3,1 odsto, nakon prošlogodišnjeg pada bruto domaćeg proizvoda za 2,4 odsto, najvećeg od 1946, prognozira se u izveštaju MMF.
Kineski privredni rast u 2010. godini MMF procenjuje na deset a indijski na 8,8 odsto dok će 16 evropskih zemalja iz zone evra zabeležiti rast od samo procenat. Ekonomski rast u svetu u 2011. godini Fond i dalje prognozira na 4,3 odsto, kao i u januarskom izveštaju. Nove prognoze objavljene su pred prolećni sastanak MMF i Svetske banke 24. i 25. aprila u Vašingtonu i sastanak Grupe 20, koja uključuje najbogatije zemlje sveta i vodeće zemlje u razvoju, u petak, 23. aprila. Očekuje se da glavne teme budu preispitivanje finansijske regulative i uravnoteženje svetskog privrednog rasta kako bi se omogućio neprekinuti ekonomski oporavak.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA