LIMIT ZADUŽIVANJA DO 40% BDP


Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da iskustvo Grčke o nužnosti umerenijeg zaduživanja može biti dragoceno za Srbiju, ali da je naša država sama sebi postavila granicu kada je zaduživanje u pitanju, do maksimalnih 40 odsto bruto domaćeg proizvoda.
"Loša fiskalna politika, a ne finansijska kriza, Grčku je dovela u sadašnje stanje. Ali, ne treba porediti Grčku, sa javnim dugom od 124 odsto BDP i deficitom od 12,7 odsto, i Srbiju, čiji je javni dug 30 odsto BDP, a deficit četiri odsto", istakla je Dragutinovićeva u intervjuu "Novostima".
Ona je navela da okvirni limit za zaduživanje od 40 odsto BDP ne uključuje obaveze po osnovu restitucije i da će se javni dug povećati po osnovu restitucije, ali da će period otplate tog duga trajati dugo kako bi se obezbedila održivost javnih finansija. Prema njenim rečima, potrebno je da se prati održivi nivo javnih rashoda i javnog duga, što bi se postiglo Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, koji je spreman.
"Prema nacrtu koji sam dostavila MMF-u, postoji fiskalno veće čija je uloga da daje ocenu da li Vlada vodi politiku u skladu sa fiskalnim pravilima. Medjutim, postoji još jedna opcija, a to je da se ojača Državna revizorska institucija novim funkcijama. To još nismo prelomili", rekla je Dragutinovićeva.

 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA