FORUM O PRRIMENI PCI DSS STANDARDA - STANDARDI ZA VEĆU BEZBEDNOST PLATNIH KARTICA

Stručnjaci kartičarskog sistema MasterCard ocenili da je Srbija na visokom mestu po bezbednosti podataka vlasnika platnih katica i samih kartica, ali i najavili kazne ukoliko banke ne primene nove, još bezbednije standarde.

U Privrednoj komori Srbije u organizaciji Odbora za bankarstvo i osiguranje održan vrlo posećen seminar o primeni PCI DSS standarda, čiji je cilj zaštita podataka o karticama i korisnicima platnih kartica. Standard je usvojen od međunarodnih platnih sistema Visa, MasterCard, American Express i drugih, a naše banke i trgovci, naročito oni sa transakcijama koje su brojnije od šest miliona godišnje,  moraju da počnu sa njegovom primenom već od oktobra ove godine.
Pozdravljajući učesnike seminara Branislava Žunjić, sekretar Odbora za bankarstvo i osiguranje PKS, rekla je da je Odbor prosledio svim izvršnim odborima naših banaka informacije o implementaciji ovih standarda. Napomenula je da je proces oročen i da će banke plaćati penale ako ne usvoje standarde i bezbednost ne podignu na viši nivo. Kako se kasni sa primenom standarda, Odbor za bankarstvo i osiguranje PKS, kao predavača na seminar, pozvao je stručnjake iz kartičarskog sistema MasterCard, koji su polaznicima iz domaćih banaka i trgovačkih sistema objašnjavali primenu standarda PCI DSS. Razlog kašnjenja primene ovih standarda kod nas i u regionu je neobaveštenost predstavnika trgovačke mreže o obavezama za zaštitu podataka korisnika platnih kartica, ali i nedostatak znanja i iskustva učesnika u sistemu plaćanja karticama.
Polaznike seminara pozdravio je i Manuel Alexe, potpredsednik kartičarskog sistema MasterCard za Evropu i na samom početku istakao da je Srbija, kao tržište, od velike važnosti za MasterCard, naročlito kada je reč o implementaciji novih tehnologija u kartičartsvu.
-Bezbednost i zaštita podataka, kako vlasnika tako i kartica, u Srbiji je ozbiljno shvaćena i vrlo je visoka, pa je broj zloupotreba mali u odnosu na druge zemlje kako u regionu tako i šire – ocenio je Alexe. – Zbog toga smo odlučili da Srbija bude prva zemlja čijem bankarskom sistemu će biti prezentovani načini primene novih standarda.

To mišljenje o našem kartičarskom tržištu deli i Cem Cibaroglu iz korisničkog servisa za bezbednost i rizik MasterCard-a za Evropu, čija je zapažena prezentacija izazvala više pitanja polaznika seminara. Na seminaru je posebno ukazano da će banka, bez obzira što nije usaglašena sa standardima, snositi posledice ukoliko dodje do narušavanja sigurnosti. Na seminaru je rečeno da, bez obzira na brojna otvorena pitanja kada je o primeni standarda reč, kartičarski sistemi su propisali kazne koje se kreću od pet pa sve do 100.000 dolara.

 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA