OBEZBEĐENA SREDSTVA ZA ISPLATU STARE DEVIZNE ŠTEDNJE

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je država obezbedila sredstva za isplatu obveznica RS serije A 2010 koje su emitovane po osnovu stare devizne štednje. Zaključno sa današnjim danom iz budžeta je za obveznice stare devizne štednje isplaćeno 138.993.901 evra i približno 15 miliona dinara.
Obveznice serije A 2010 danas dospevaju na naplatu, a ukupna obaveza Republike Srbije po tom osnovu iznosi oko 260 miliona evra. Isplata je počela preko banaka kod kojih se vode računi vlasnika tih hartija od vrednosti i obavlja se u evrima ili, na zahtev vlasnika, u dinarskoj protivvrednosti. Istovremeno, vlasnici koji to do sada nisu učinili mogu naplatiti i dospele obveznice iz prethodnih godina, od serije A 2002 do serije A 2009, čija vrednost iznosi ukupno 35 miliona evra.
Pomenuti iznos Srbija će izmirivati sukcesivno, u zavisnosti od dinamike isplate ovih hartija od vrednosti na šalterima banaka. Isplata stare devizne štednje počela je 26. avgusta 2002. godine, a Srbija je do danas po tom osnovu izmirila potraživanja od 1.750.226.668 evra.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA