INTESA LEASING PLASIRALA 173 MILIONA DINARA

Intesa Leasing je saopštila da je interesovanje građana za lizing u dinarima, koje je početkom godine uvela, izuzetno veliko i za pet meseci ove godine na taj način plasirano je više od 173 miliona dinara. Kako se navodi u saopštenju, ta kompanija se odlučila na uvođenje lizinga u dinarima u kako bi zaštitila klijente od rizika promene kursa.
U saopštenju se dodaje da je nominalna kamata za dinarski lizing promenljiva, od 11,55 do 12,55 odsto. Direktor Intesa Leasing-a Vlastimir Vuković naglašava da klijenti imaju mogućnost da u bilo kom trenutku konvertuju dinarski lizing u lizing u evrima, ukoliko procene da im to više odgovara. U saopštenju se navodi i da je domaća valuta od 2008. godine oslabila za više od 24 odsto prema evru dok je samo za pet meseci ove godine dinar oslabio sedam odsto prema evru.
Osim toga, u saopštenju se ukazuje na slabljenje kupovne moći građana, obzirom da je prosečna plata u Srbiji u decembru 2008. godine iznosila po srednjem kursu NBS 436 evra, a godinu dana kasnije 384 evra. Sve ovo, navodi se u saopštenju, pokazuje da je zaduživanje u valuti u kojoj se prima plata i ostvaruju prihodi poslovanja dobar način da se preduprede poteškoće u otplati koje može da izazove pad vrednosti dinara.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA