250 MILIONA ZA JAČANJE BANKARSKOG SISTEMA SRBIJE

Evropska investiciona banka (EIB) će dati kredit od 250 miliona evra za jačanje bankarskog sistema Srbije radi refinansiranja prispelih obaveza najboljih preduzeća, rekao je danas u Luksemburgu potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić.
Đelić je rekao da se juče u Luksemburgu sastao sa predsednikom EIB-a Filipom Mejstatom i podsetio da je ta institucija ubedljivo najveći finansijer srpske infrastrukture sa više od 2,6 milijardi angažovanih sredstava. Danas je dogovoreno da se sa 250 miliona evra podrži bankarski sistem Srbije da bi refinansirao prispele obaveze najboljih preduzeća, "drugim rečima da se relaksiraju njihove finansijske obaveze da bi mogli da nastave da posluju i da investiraju".
Đelić je podsetio da je prethodni program EIB-a u istom iznosu od 250 miliona evra doživeo veliki uspeh, da je podržano preko 350 programa, što je omogućilo formiranje 2900 novih radnih mesta. "Tako da smo, imajući u vidu veliki uspeh prethodne tranše, odlučili danas da se do kraja ove godine potpise nova tranša od 250 miliona evra koja će mnogo značiti srpskim preduzećima", rekao je Đelić. On je objasno da će srpska preduzeća moći da kratkoročne kredite na dve do tri godine, sa kamatama koje mogu ići na deset i 12 odsto, refinansiraju s kreditima od sedam do dvanaest godina čije kamate ne bi prelazile pet do šest odsto. Potpredsednik vlade je rekao da je takođe dogovoreno da se u Beogradu 27. septembra otvori regionalna kancelariju Evropske investicione banke, koja će biti prva u regionu.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA