EU ''TESTIRA'' BANKE

Zemlje Evropske unije neočekivano su se saglasile da sprovedu testove finansijskog zdravlja svojih najvećih banaka i da rezultate objave do kraja sledećeg meseca. Odluku su na samitu u Briselu doneli šefovi država ili vlada 27 zemalja članica.
Oni time žele da pruže uveravanja medjunarodnom finansijskom tržištu da su evropske banke u stanju da prežive i ukoliko se u slučaju pogoršanja ekonomskih prilika poveća broj klijenata koji ne mogu da vraćaju kredite. Testovi finansisjkog zdravlja banaka za cilj imaju da izmere koliko su one u stanju da opstanu u različitim scenarijima pogoršanja ekonomske situacije.
Diplomatski izvori kažu da je pred samit Nemačka imala ozbiljne rezerve prema ideji da se objave rezultati tih testova, ali da je kancelar Angela Merkel prihvatila taj predlog na insistiranje francuskog predsednika Sarkozija i španskog premijera Zapatera. Berlin strahuje da će testovi pokazati da nemačke banke nisu u sjajnoj poziciji, izmedju ostalog, zato što su dosta novca pozajmile grčkoj vladi. Nemačka vlada brine da će u slučaju da rezultati ne budu dobri morati da pomogne bankama sredstvima iz državnog budžeta. 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA