SIEPA PRIVLAČI NOVE INVESTICIJE

Oko 80 stranih kompanija sada iskazuje interesovanje da ulaže u Srbiju, kaže direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin. On je rekao da će SIEPA ove godine "sasvim izvesno" biti nosilac dobrih vesti o novim ulaganjima u našu privredu i izvoznim poslovima Srbije. Novi izvozni aražmani srpske privrede i povećano interesovanje stranih ulagača za našu zemlju delom su i rezultat uspešnog učešća domaćih firmi na stranim sajmovima i drugim privrednim smotrama, uz podršku SIEPE.
Laganin je kao dobar primer takvog angažmana SIEPE naveo nedavno završeni međunarodni sajam u Alžiru - državi koja je najveći privredni partner Srbije u Africi, navodeći da se radi o tržištu od 35 miliona potrošača, drugoj po veličini afričkoj zemlji sa velikim potencijalom za izvozno orijentisana preduzeća iz Srbije. Govoreći o sektoru automobilske industrije, gde vlada najveće interesovanje stranih investitora i to za proizvodnju auto - komponenti, Laganin je podsetio da je 25. maja, na konferenciji u Beogradu, koja je organizovana zajedno sa predstavnicima italijanskog Fijata, postao očigledan potencijal Srbije kada su se pojavili predstavnici više od 150 kompanija sa tri kontinenta, iz više od 20 zemalja.
"Inicijalno zamišljena konferencija trebalo je da okupi oko 75 kompanija i učešće kompanija u ovolikom broju mislim da dovoljno govori o potencijalu tržišta automobilske industrije i o Srbiji kao investicionoj destinaciji za automobilsku industriju", naglasio je direktor SIEPE i podsetio da je na toj konferenciji potpisan ugovor sa kompanijom "Manjeti Mareli" o investiciji od 60 miliona evra u pogon u Kragujevcu. "Mi u SIEPI apsolutno nemamo sumnju da Srbija jeste regionalni lider u sektoru automobilske industrije i najperspektivnija (zemalja) za nova ulaganja kada je o ovom sektoru reč", istakao je Laganin. Direktor SIEPA je kazao da, kako je Vlada Srbije prepoznala ovaj sektor kao jedan od najznačajnijih u našoj ekonomiji, Agencija je dobila mogućnost da dodatno motiviše strane i domaće investitore da ulažu u proizvodne pogone u Srbiji, tako što će otvaranje svakog novog radnog mesta stimulisati sa po 10.000 evra.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA