BALKAN NA ZAČELJU PO STANDARDU U EVROPI

Zemalje Zapadnog Balkana nalaze se na začelju po standardu i kupovnoj moći građana. Stanovnici Luksemburga, Norveške i Švajcarske tradicionalno najbogatiji Evropljani, objavila Statistička služba EU. Stanovnici Luksemburga, Norveške i Švajcarske su najbogatiji Evropljani, dok su na začelju lestvice stanovnici Srbije, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije, objavila je Statistička služba Evropske unije "Evrostat". Lista je napravljena na osnovu bruto društvenog proizvoda (BDP) po stanovniku koji određuje standard i kupovnu moć građana, a pored 27 zemalja Evropske unije, na njoj su se našle i zemlje Zapadnog Balkana.
Na ovoj listi tradicionalno vodi Luksemburg, sa oko pola miliona stanovnika čiji BDP dostiže čak 268 odsto proseka EU. Uspeh ekonomije zasniva se na velikim koristima od stranaca koji dolaze da rade u to malo vojvodstvo - oko 100.000 njih svakodnevno dolazi na posao iz Belgije, Francuske ili Nemačke. Slede dve zemlje koje nisu članice EU - Norveška sa 177 i Švajcarska sa 144 odsto proseka. Druga najbogatija zemlja Unije je Irska, sa 131 odsto proseka EU, čijem BDP po stanovniku nije mnogo naškodila ekonomska kriza. U zanemarljivom zaostatku, sa 130 odsto, je Holandija.
U najlošijem ekonomskom položaja od zemalja EU su Bugari (41 odsto), Rumuni (45) i Letonci (49), dok su u "zlatnoj sredini", odnosno najbliži proseku Unije, Španija (103), Italija (102) Kipar (98) i Grčka (95 odsto). Od zemalja Zapadnog Balkana, u najboljoj poziciji je Hrvatska, sa 64 odsto proseka Unije. Iza je Srbija, koja ima 37 odsto proseka EU, dok za njom slede Makedonija (35), Bosna i Hercegovina (30) i Albanija (27 odsto).

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA