SEDAM BANAKA POMAŽE GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI SRBIJE

Na prvi javni poziv da učestvuju u Programu vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije, prijavilo se sedam poslovnih banaka sa ukupno 14,5 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Banka Inteza će učestvovati sa 3,5 milijardi dinara, AIK banka sa tri milijarde dinara, Komercijalna sa 2,5 milijardi dinara, Unikredit bank sa dve milijarde dinara, Sosiejteženeral banka sa 1,5 milijardi dinara, dok će Eurobanka EFG i Folksbanka učestvovati sa po milijardu dinara u tom programu.
Sredstvima koja su namenjena za taj program finansiraće se važni građevinski projekti u gradovima i opštinama iz cele Srbije i to izgradnja i rekonstrukcija škola i obdaništa, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, stanova, sportskih objekata, institucija kulture i drugih objekata od javnog značaja. U saopštenju se navodi da se narednih dana očekuje da Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja objavi javni poziv lokalnim samoupravama da predlože projekte koji bi bili finansirani sredstvima prikupljenim u okviru ovog Programa.
Iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja podsećaju da su 11. juna objavili prvi javni poziv iz Programa vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije za izbor poslovnih banaka. Rok za prijavu banaka istekao je juče, a uslov je bio da zainteresovana banka plasira minimum milijardu dinara, sa kamatnom stopom u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećanom za 2,5 odsto, rokom otplate od pet godina i periodom počeka od godinu dana. Vlada Srbije usvojila je 3. juna Program vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije koji će biti realizovan u narednih godinu i po dana. Za podršku građevinskoj industriji ukupno će biti izdvojeno 18 milijardi i 125 miliona dinara, od čega će Republika Srbija i opštine obezbediti po 10 odsto, a poslovne banke 80 odsto sredstva za finansiranje projekata.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA