NBS OD MMF-A POVLAČI 15 ODSTO RATE

Narodna banka Srbije će danas od Međunarodnog monetarnog fonda povući oko 56 miliona evra ili 15 odsto četvrte rate kredita namenjenog jačanju deviznih rezervi. U saopštenju se navodi da je odlučeno da bude povučen samo deo četvrte rate stend-baj aranžmana zbog toga što su devizne rezerve Srbije stabilne i zbog potrebe da se umanje troškovi tog kreditnog aranžmana. Posle povlačenja 15 odsto četvrte rate, kako se precizira, suma iskorišćna iz stend-baj aranžmana biće oko 1,47 milijardi evra, odnosno 263 odsto kvote Srbije u MMF-u. "Pri tom, NBS ima mogućnost da u svakom trenutku povuče preostala sredstva četvrte rate ako se oceni da je to potrebno radi sprovođenja Programa s Fondom i dogovorene ekonomske politike", ističe NBS.

Izvršni odbor MMF-s odobrio je noćas četvrtu reviziju stend-baj aranžmana sa Srbijom, čime je omogućeno povlačenje nove rate kredita od 383 miliona evra. U saopštenju MMF-a se navodi da će Srbija, ako povuče čitavu četvrtu ratu kredita, prema trenutnoj vrednosti specijalnih prava vučenja iskoristiti 1,8 milijardi evra od ukupno 3,14 milijardi evra iz tekućeg stend-baj aranžmana s Fondom. MMF je saopštio da su ekonomski rezultati Srbije veoma zadovoljavajući, uprkos slabijem makroekonomskom okruženju u prvoj polovini 2010. Zamenik direktora MMF-a Muriljo Portugal ocenio je da je značajno poboljšana pozicija Srbije u spoljnom finasiranju, da je nivo deviznih rezervi udoban, a inflacija pod kontrolom. Uprkos tim pozitivnim rezutlatima, Srbija je i dalje ranjiva na prelivanje finansijske krize iz regiona, naveo je on.

Portugal je kazao da je strategija fiskalnog prilagođavanja usredsređena na srednjoročnu konsolidaciju i dodao da će biti omogućena upotreba automatskih stabilizatora kao kratkoročnih odgovora na manjak poreskih prihoda. Planirani zakon o fiskalnoj odgovornosti, naveo je on, pojačaće kredibilnost fiskalne politike Srbije. Porutugal je rekao i da je stalno smanjenje inflacije omogućilo postepeno ublažavanje monetarne politike, ali je upozorio da je neophodan oprez zbog neusidrenih inflatornih očekivanja i mogućeg prenošenja efekata slabljenja dinara. Vlasti u Srbiji i dalje su snažno posvećene reformi za poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanje privatinih investicija i jačanje izvoza, uključujući privatizaciju i unapređenje infrastrukture, naveo je Portugal

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA