PRVE DUGOROČNE KORPORATIVNE OBVEZNICE NA SRPSKOM TRŽIŠTU KAPITALA

Kompanija Telefonija, Beograd, emitovala je prve dugoročne kompanijske obveznice na srpskom tržištu kapitala u vrednosti 50 miliona dinara ili oko pola miliona evra. Ukupno je izdato 5.000 hartija, svaka nominalne vrednosti 10.000 dinara, a rok dospeća je četiri godine.

Emisija ovih obveznica bila je za poznatog kupca, osiguravajuću kuću „Viner štediše“, a sredstva dobijena ovom emisijom namenjena su finansiranju razvoja i izgradnji gasovodne mreže kao i za unapređenje kapaciteta internet servisa. Generalni direktor Telefonije, Predrag Sofrenović je rekao da je naredni korak emitovanje otvorene emisije obveznica, kao i da se planira još zatvorenih emisija za druge osiguravajuće kuće.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti, Milko Štimac, ovim povodom je izjavio  da je potez Telefonije hrabar, jer je to prvo emitovanje dugoročnih koorporativnih obveznica na srpskom tržištu. Takođe, izrazio je očekivanje da će  i druge kompanije slediti primer Telefonije i učiniti da emisija obveznica ne bude samo alternativni izvor finansiranja.


Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA