NEMOGUĆNOST OTPLAĆIVANJA KREDITA UTICAĆE NA KREDITNI  REJTING SRBIJE

Sve je veća nemogućnost firmi i građana da otplaćaju kredite može uticati na kreditni rizik Srbije, ocenila je međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet, D&B). Ova agencija je u julskom izveštaju, zadržala Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Prema dvogodišnjoj prognozi D&B, ključni rizici u Srbiji potiču od kontinuiranih negativnih efekata ekonomske krize, što će usporiti rast ove i naredne godine, kao i povećanja insolventnosti.

Trend povećanja nemogućnost plaćanja smanjivaće kapitalne resurse banaka i indirektno uticati na kreditni rizik zbog podjednake nezaštićenosti od devizne izloženosti firmi i građana, navodi se u izveštaju. Oprezan regulatorni pristup postavio srpski bankarski sistem u jaku poziciju, ali pravila, poput visoke obavezne devizne rezerve koja bankama povećava troškove finansiranja, teraju privredu da pozajmljuje od stranih matičnih banaka. Smanjenje obavezne rezerve banaka doprinelo bi limitiranju posredničke uloge stranih matičnih banaka i povećanju efikasnosti monetarne politike,a istovremeno bi se povećala sposobnost banaka u zemlji da pozajmljuju, što bi pozitivno delovalo na sektor privrede. MMF, u međuvremenu, upozorava da mehanizmi restruktuisanja duga u zemlji nisu dovoljni da bi se izborili sa povećanim poremećajima uočenim kod privrednih subjekata. Odluka NBS o ublažavanju pravila za podsticanje reprogramiranja duga obezbedila je prostor za predah, ali da su neophodni dodatni podsticaji koji bi podržali proceduralna rešenja, uz pojednostavljenje procesa aukcija i izvršnih postupaka. MMF, takođe ocenjuje da bi se povećanjem opcionih mogućnosti za poverioce i dužnike poboljšala likvidnost tržišta na srednji rok, navodi se u izveštaju D&B.  

Niži rejting od Srbije u regionu ima samo Bosna i Hercegovina sa rejtingom DB6a. Najveći i dalje ima Slovenija (DB2c), a slede Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b). Rejting koji D&B dodeljuje određenoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija. Kriterijumi D&B u određivaju rejtinga zemlje su politički rizik, poslovni, makroekonomski i spoljni rizik, pri čemu je rizičnost podeljena u sedam nivoa a svaki nivo u četiri kvartala.

 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA