DO KRAJA GODINE INFLACIJA DEVET ODSTO

Prema izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije, inflacija će do kraja godine dostići nivo od 9 odsto, što je u okvirima planiranog raspona. Prema rečima Branka Hinića, generalnog direktora Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja, ovu projekciju inflacije moglo bi da ugrozi veće poskupljenje naftnih derivata ili skok cena poljoprivrednih proizvoda. Narodna  banka je napravila i ocenu inflatornog uticaja povećanja PDV-a, prema kojoj bi rast stope tog poreza za dva procentna poena (sa 8 odsto na 10 odsto i sa 18 odsto na 20 odsto) uticao na rast inflacije od 1 odsto, dok bi izjednačavanje stope PDV-a na ukupno 18 odsto imalo efekat na inflaciju od 2 odsto.

Inflacija u ovoj godini je pod snažnim uticajem povećanja regulisanih cena, koje su u prvih osam meseci porasle za 14,8 odsto, a u trećem tromesečju su pod uticajem pada cena poljoprivrednih proizvoda. Očekuje se da će rast cena u septembru iznositi  1 odsto, a u četvrtom tromesečju oko 2 odsto, prvenstveno zbog sezonskog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda za oko 10 odsto.

Uzimajući u obzir sve rizike, Narodna banka procenjuje da je izvesnije da će referentna kamatna stopa, koja je sada 12 odsto, u narednom periodu biti snižena nego da se neće menjati. Međutim, nastavkom sniženja kamatne stope sačekaće se do definisanja osnovnih elemenata ekonomske politike za narednu godinu. Niska domaća i svetska tražnja i gotovo zaustavljena kreditna aktivnost u ovoj godini uticali su na dalje smanjenje ekonomske aktivnosti.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA