NAJVEĆE BANKE ODOBRAVAĆE STAMBENE KREDITE UZ SUBVENCIJU

„Hypo-Alpe-Adria banka“ donela je odluku da podrži program Vlade Srbije koji se odnosi na subvencionisanje kamatne stope za stambene kredite. Posle „Komercijalne banke“, „banke Inteze“, „Rajfajzen banke“ i „Societe general banke“ ovo je još jedna banka koja će građanima odobravati ove povoljne zajmove na 30 godina, od kojih su 8 godina beskamatne. U „Alfa banci“ i „Volks banci“ takođe najavljuju učešće u ovom Vladinom programu, dok „KBC banka“ još razmatra da li će u njemu učestvovati. Subvencionisane kredite banke će odobravati po kamatnoj stopi od 4,9 do 5,9 odsto, a u zavisnosti od izvora banke, kretaće se i kamatna stopa, koja neće moći da pređe gornju granicu.

Prema rečima Vladimira Čupića, predsednika Izvršnog odbora „Hypo-Alpe-Adria banke“, ta banka je i do sada podržavala mere Vlade Srbije usmerene na očuvanje finansijske stabilnosti, kao i koje doprinose oživljavanju finansijskog tržišta kao što je subvencionisanje stambenih kredita. „Komercijalna banka“, sa druge strane, je među prvima najavila da će odobravati ove zajmove i to po kamatnoj stopi koja iznosi šestomesečni euribor plus 4,5 odsto.
Maksimalni iznos kredita je 100.000 evra, rok oplate je najviše 30 godina. Kupac stana mora da obezbedi najmanje 5 odsto učešća za kredit, dok će država obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke će kreditirati preostalih 75 odsto iznosa kredita. U prve tri godine, odnosno do 31. oktobra 2012. godine, i u poslednjih pet godina otplate kredita, građani neće plaćati kamatu jer će je Vlada subvencionisati.

Od novembra 2012. godine u naredne 22 godine otplate, korisnik kredita će plaćati godišnju kamatu koju ugovori sa bankom, a ona će, prema dosadašnjim potvrdama banaka, iznositi od 4,9 do 5,9 odsto. Do kraja ove godine za kreditiranje učešća i subvencionisanje kamate za stambene kredite obezbeđeno je 450 miliona dinara. Prvi krediti trebalo bi da budu odobreni početkom idućeg meseca.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA