NAJBOLJIMA I KREDIT OD DRŽAVE

„Blic“ i  Banka Inteza, treću godinu zaredom, organizuju akciju izbora najboljeg preduzetnika u Srbiji u okviru malih i srednjih preduzeća. I ovog puta Banka Inteza će posle proglašenja „Preduzetnika 2009“, koje će biti održano početkom februara naredne godine, najboljeg nagraditi sa 30.000 evra. Tokom decembra 2009. i januara 2010. godine, „Blic“ će predstaviti svih 50 preduzeća koja po odluci žirija budu svrstana u krug najuspešnijih. Prema rečima Vojislava Tufegdžića, urednika Akcija u „Blicu“, žiri će posetiti firme koje se po kriterijumima budu našle među 10 koje konkurišu za izbor najboljeg u 2009. Osnovni cilj akcije jeste promocija sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u okviru kojeg radi između 65 i 70 odsto svih ukupno zaposlenih u našoj zemlji.

Prema rečima Đankarla Mirande, zamenika predsednika Izvršnog odbora Banke Inteza i člana žirija, ta banka je na vreme  prepoznala probleme sa kojima se preduzetnički sektor suočio, shvatajući da im je finansijska podrška u takvim uslovima najpotrebnija. Banka Inteza je aktivno učestvovala u državnom programu subvencionisanog kreditiranja, ali je i svoju ponudu prilagođavala aktuelnoj situaciji u nastojanju da zadovolji sve veću potrebu privrede za obrtnim kapitalom. Banka Inteza je odobrila najviše ovih kredita - u iznosu od 264 miliona evra, a slede Komercijalna banka sa 135 miliona evra i Unikredit sa 105 miliona evra, zatim banke Societe Generale, ProCredit, Hypo-Alpe-Adria i Vojvođanska banka..
Koliki je značaj izbora najboljeg preduzetnika ukazao je i Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, koji je podsetio da mala i srednja preduzeća čine okosnicu svih evropskih privreda, a tokom prethodnih godina i srpske privrede. Mala i srednja preduzeća stvaraju oko 35 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda. U godini ekonomske krize Vlada Srbije je pomogla ovaj sektor kroz različite programe što je ukupno 1,5 milijardi evra, dok je kroz subvencionisane kredite za likvidnost malim i srednjim preduzećima odobreno 430 miliona evra. Prema njegovim rečima, Vlada će nastaviti program podrške privredi i u 2010. godini, ali će od 1. januara biti modifikovan sistem subvencionisanih kredita, jer se očekuje da će biti potrebno više novca za investicije, a manje za likvidnost. Takođe će se olakšati poslovanje malim i srednjim preduzećima reformom propisa, pošto bi Vlada trebalo da do kraja novembra usvoji preporuke privrede za ukidanje nepotrebnih procedura.  Prve nepotrebne procedure biće ukinute do kraja godine, a do polovine 2010. godine biće izmenjeni ili ukinuti zakoni koji otežavaju poslovanje privredi.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA