GRADNJA JEFTINIH STANOVA U MARTU

Vlada Srbije doneće na sednici u januaru uredbu o učešću države u finansiranju izgradnje do 10.000 stanova u toku 2010. godine. Prodajna cena tih stanova biće od 700 do 1.350 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od grada i zone. Potencijalni kupci mogu biti svi oni koji nemaju stan u vlasništvu, a početak izgradnje očekuje se u martu. Država će izdvojiti dve milijarde dinara iz budžeta preko Ministarstva za prostorno planiranje za subvencionisanje kamatne stope za projektno finansiranje izgradnje. Ona na taj način smanjuje troškove izgradnje i preuzima deo rizika prilikom podizanja stambenih objekata. Time se povećava sigurnost građevinskih preduzeća i poslovnih banaka i omogućavaju se povoljni uslovi finansiranja.

Program kreditiranja stambene izgradnje predviđa da investitor, odnosno građevinsko preduzeće, obezbeđuje zemljište sa pribavljenom lokacijskom dozvolom i projektno-tehničku dokumentaciju stambenog objekta, a ostatak koji čine troškovi izgradnje, komunalne infrastrukture i naknada za uređivanje građevinskog zemljišta finansiraju poslovne banke. Država će plaćati deo kamatne stope po projektima izgradnje stambenih objekata koje odobre banke. Banke koje učestvuju u programu određuju se na osnovu javnog poziva koji objavljuje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Vlada Srbije odrediće maksimalnu cenu po gradovima i njihovim zonama, a pravo na kupovinu imaće samo oni koji nemaju stan u vlasništvu. Ograničenje maksimalne cene predviđeno je u cilju sprečavanja prolongiranja prodaje zbog očekivanja viših prodajnih cena. Na taj način oživljava se građevinski sektor, s jedne strane, a sa druge - tržište nekretnina. Bitna je činjenica da građevinska industrija čini 40% celokupne industrije, kao što je proizvodnja materijala, hemijska industrija.

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info