POSAO ZA 65.000 RADNIKA


Domaći građevinari imaju šansu da dobiju posao na tenderu koji je 31. decembra raspisan za izgradnju 110 kilometara poluautoputa od Novog Sada do Subotice i „Y kraka“ od Subotice do Kelebije i Horgoša, jer se te deonice grade sredstvima iz budžeta. To je ono za šta se i Vlada zalaže i što je obećala srpskim građevinarima, jer će na tom gradilištu, najvećem u poslednih nekoliko decenija, biti direktno angažovano i do 15.000 radnika, a još četiri puta toliko, najmanje 50.000 ljudi biće uključeno u pripremne radove. Projektna vrednost tog posla iznosi oko 200 miliona evra, ali konačna cena znaće se kada budu otvorene tenderske prijave. Rok za prijavu traje do 1. februara, radovi bi trebalo da počnu već 1. marta i do kraja ove godine kompletan autoput kroz Vojvodinu biće završen, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i dodaje da na svim tenderima za poslove koji se finansiraju iz budžeta, domaći građevinarai imaju više šansi da dobiju posao čak i kada su uslovi koje ponude identični onima koje dostave inostrane kompanije.

Osim dela Koridora 10 koji se gradi državnim novcem, u prvom kvartalu ove godine biće započeti i radovi na dva lota obilaznice oko Dimitrovgrada (putni deo i mostovi, dok će za dva tunela biti raspisan novi tender), koje se finansiraju kreditima Svetske banke.

Takođe, do 1. februara biće raspisan i tender za izgradnju deonica na jugu Srbije, od Neredovca do Levosoja u dužini od 15,8 km, koji se finansira sredstvima Helenik plana. Procenjena vrednost radova je oko 88 miliona evra, a prve mašine bi trebalo da uđu na trasu početkom maja ove godine.

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info