BEOGRAD PODELJEN NA 10 ZONA

Beograd je od ove godine, umesto na šest, podeljen na deset zona. Novu parcelaciju odbornici Skupštine grada usvojili su na poslednjoj sednici, a primenjuje se od 1. januara. Promenu granice osetiće većina građana prestonice plaćajući porez na imovinu, svi koji čekaju da izmire naknadu za legalizaciju, ali i oni koji očekuju da kupe kvadrate po povoljnoj ceni iz programa masovne stambene izgradnje.

Najavljeno kao pravednije zoniranje, donelo je delimičnu zbrku, jer su centralne gradske opštine rascepkane po svim zonama. Pa su tako okolina Kalemegdana i Lipovačka šuma svrstane u jednu - ekstrazonu, gde je naknada za uređenje zemljišta po kvadratu za objekte namenjene stanovanju 44.226 dinara. Jeftiniji stanovi u Beogradu se neće graditi u "ekstrazoni". Znači da neće nići još u delu Topčidera i Košutnjaku, u Banjičkoj šumi, park-šumi "Zvezdara", novobeogradskim blokovima 13, 14 i 15, kao ni u Manastirskoj šumi.

Masovna stanogradnja nije planirana ni u
prvoj zoni, kojoj pripadaju najatraktivniji delovi - Dedinje, delovi Čukarice, Savski venac, Stari grad, Novi Beograd, Zemun, Zvezdara i Voždovac... Ovde je naknada za uređenje po kvadratu 18.954 do 29.484 dinara.

Manje atraktivne lokacije u centralnim gradskim opštinama pripadaju
drugoj zoni, u kojoj naknada za uređenje po kvadratu košta 16.427 dinara. Tu spada Bulevar despota Stefana, Starine Novaka, Vojvode Brane, Tršćanska, Vojvode Stepe, Crnotravska, delovi Banovog brda, Novog Beograda... Prema nacrtu Uredbe o masovnoj stanogradnji, maksimalna cena kvadrata u ovoj zoni je 1.400 evra.

U
trećoj zoni kvadrat će biti najviše 1.050 evra. Te zgrade mogle bi da niknu u Mirijevu, delu Karaburme, Rakovice, Miljakovca, na Bežaniji, na Vidikovačkom vencu i u delovima Zemun Polja i Surčina, uz autoput. Po novoj odluci Skupštine grada naknada za uređenje zemljišta u ovoj zoni po kvadratu iznosi 13.900 dinara.

Kvadrati po 800 evra iz programa masovne stanogradnje moći će da se kupe u
četvrtoj zoni. To je duž Zrenjaninskog puta, Železnik, ali i centri Obrenovca, Lazarevca i Mladenovca, gde naknada za uređenje zemljišta iznosi 8.968 dinara po kvadratu.

U petoj zoni
, gde je naknada za uređenje 6.739 dinara, su Slanci, Krnjača, Borča, Veliki i Mali Mokri Lug, veći deo Jajinaca, Stara Rakovica, Resnik, Sremčica, Zemun Polje, Batajnica, Kaluđerica... Tu će kvadrat novog stana biti najviše 700 evra, a ista maksimalna cena važiće i u šestoj, sedmoj i osmoj. U takozvanoj zoni specifičnih namena neće se graditi stambena zdanja iz programa masovne stanogradnje.

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info