RANG LISTA INVESTICIJA U 2009. GODINI


Investicioni tim „E kapije” je nedavno uradio analizu i formirao rang-listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje u 2009. godini. Dominirali su skupi, a tehnološki vrlo napredni objekti, koji su i dalje dobrim delom beogradski prostori.

Prvorangirani objekat je kompleks „VIG plaze“ (poslovni) i „Maxime“ (stambeni prostor) na Novom Beogradu. VIG plaza je moderna poslovna zgrada A klase u novobeogradskom bloku 11a u koju „Vienna Innsurance“ ulaže 42 miliona €, a prvi korisnici će se useliti tokom proleća ove godine. Ova osmospratnica smeštena u ulici sa romantičnim imenom, Ulica trešnjinog cveta, površine je 22.000 m2 i predstavlja visokoautomatizovanu pametnu zgradu koja dopunski koristi geotermalni izvor energije. Više od 16.000 m2 poslovnog prostora nalazi se u nadzemnom delu, od čega je 6.200 namenjeno izdavanju, a ostatak će koristiti „Wiener Steadtische“ osiguranje. Objekat sadrži i dva nivoa podzemnih garaža sa oko 130 parking mesta i 24 mesta napolju, veliku terasu na sedmom spratu i konferencijski prostor. Ima odličnu lokaciju jer vizuelno pripada budućem centru centra Novog Beograda (blokovi 25 i 26), dok su oko ovog objekta mnoge banke, opština Novi Beograd, „Energoprojekt“, „Enjub“, Dunav se vidi sa skoro svih prozora.

Drugo mesto je zauzela zgrada „Infinity“ koja se nalazi na razdaljini od nekoliko desetina metara od Narodnog pozorišta u Beogradu. Za zgradu bi se moglo reći: vaše je samo da se rodite, a ostalo su smislili projektanti. Na sve strane tehnologija, sedenje na terasi usred zime, muzika koja vas prati kako hodate kroz stan, neverovatno zdrava klima. A cena stana …. pa, socijalno stanovanje to sigurno nije. Vrlo, vrlo zanimljiv i vrlo, vrlo skup objekat.

Na trećem mestu je lokacija „Tri lista duvana“, preko puta bivše Savezne skupštine u Beogradu. Lokacija je promenila silne namene, bila je tu nekada kafana Tri lista duvana, pa je srušena, a tu je najavljen hotel. Hotel onda nije rastao, a da ne bi iznikla divlja šuma, izrastao je fast parking. Onda je ponovo najavljena izgradnja hotela, a potom je pobedila današnja koncepcija po kojoj će Beograd uskoro dobiti ekskluzivni poslovni prostor na (opet) nekoliko desetina metara od Skupštine Srbije, Skupštine grada, Trga Nikole Pašića, Terazija. Investitor zgrade je MPC Properties, neto površina je 8,200 m2, a objekat će se sastojati od podzemnih garaža, prodajnog dela u prizemlju i devet spratova poslovnog prostora. Useljenje - vrlo skoro.


Na četvrtom mestu je još jedan elitni kompleks u samom budućem downtownu Novog Beograda (pomenuti blokovi 25 i 26), a to je „Blue Center“. Konceptualni blizanac zgrade Grawe osiguranja ovaj objekat A klase će uskoro dobiti svoje stanare koje će dočekati izuzetno dobro osmišljena usluga, što bi se reklo - good value for my money. Tako se - kockica po kockica - slažu detalji budućeg poslovnog centra Novog Beograda sa četiri kule na kraju bloka, a prema „Beogradskoj areni“.

 

 

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info