VIŠE OD 100.000 ZAHTEVA ZA LEGALIZACIJU

Produžetka i dodatnih rokova neće biti. Precizan broj novih zahteva biće poznat ovih dana, a Predrag Vučić, sekretar za legalizaciju, procenjuje da će preći 100.000. Poslednji dan za prijavu nelegalnih objekata u većini opština obeležile umerene gužve. Uprkos dobroj organizovanosti opština – pojedine su otvorile po šest šaltera, produžile radno vreme, uvele dežurstva vikendom, povećale broj punktova za predaju zahteva na svojim teritorijama, a Zvezdara je čak primala prijave do ponoći – nisu iznenađeni navalama od ponedeljka do srede.
Palilula je u sredu oborila rekord, stiglo im je 2.500 zahteva.

Od danas sledi najteži deo posla. Sa njim će se suočavati službenici Sekretarijata za legalizaciju. Oni će obrađivati zahteve i obaveštavati vlasnike šta sve od dokumentacije treba da dostave ili da je dopune. Ako podnosioci zahteva, za dva meseca posle dobijanja obaveštenja to ne učine neće moći da legalizuju nepokretnosti. Ništa lakše neće biti ni onima koji su do kuće, stana, poslovnog prostora, garaže, šupe došli bez dozvola. Osim što će morati da dokažu svojinu nad objektima, angažuju geodete, arhitekte, plate takse, mnogima će najteže pasti izmirivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta jer je najveći izdatak u legalizaciji. Kada dobiju obaveštenje iz opštine da mogu da legalizuju kuću, u roku od dva meseca treba da zaključe ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište.

Za kuće i stanove do 100 kvadrata važi popust od 60%, ali samo ukoliko ih legalizuju do 31. decembra. Da bi ostvarili ovu povlasticu moraće da dokažu da nemaju više od jedne nekretnine na teritoriji opštine u kojoj stanuju. Ukoliko plate naknadu za uređenje zemljišta jednokratno do kraja godine mogu da računaju na dodatno umanjenje od 50%. Smanjenje od 30% za naknadu za zemljište sleduje vlasnicima „divljih” građevina koji je izmire odjednom posle 31. decembra ove godine. Dozvoljeno je i plaćanje na 60 mesečnih rata.

Zbog brojnih novih ali i više od 130.000 starih prijava očekuje se da će naknadno izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola da traje naredne tri godine.
Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info