OD APRILA VELIKO SPREMANJE NA PALILULSKOJ PIJACI -
ZA UREĐENJE PRESTONIČKIH TRŽNICA 238 MILIONA DINARA


Ovogodišnju dobit od oko 238 miliona dinara Gradske pijace uložiće u uređenje prestoničkih tržnica poput Kalenića, Borče, Skadarlije.

Da pijace postanu muzeji hrane, institucije zasnovane na poverenju između kupca i prodavca – kaže Ivan Sočo, direktor JKP Gradske pijace.
Zarada je 643 puta veća nego pre četiri godine i dvostruko je premašila godišnji plan. Profit smo ostarili smanjivanjem troškova i oštrijom kontrolom prihoda – ističe Sočo.

Prva će se sređivati pijaca Palilula, gde će radovi vredni oko 11,5 mil EUR početi 31. marta i potrajaće 18 meseci. Postojeće tezge, njih oko 120, najverovatnije će biti izmešteno na plato ispod Tašmajdanskog parka.

Na sadašnjoj lokaciji ima oko 220 tezgi, ali smo odlučili da premestimo oko 120 jer je utvrđeno da se čak i subotom, kada je najveći promet, stotinak njih ne koristi. Kad posao završimo, umesto dosadašnjih 3.000 kvadrata dobićemo 12.000 i pijacu na četiri nivoa. Na ulazu iz Ulice Ilije Garašanina nalaziće se štandovi, pekare, mesare i mali trg gde će u subotom i nedeljom svoje proizvode prodavati seljaci koji uglavnom dolaze samo tim danima. Iznad pijace biće galerija sa restoranom, a ispod tržnice magacinski prostor i parking za zakupce i mušterije – objašnjava Sočo.

Do zimus, pijačari su svoje pravo na tezgu ostvarivali javljajući se na interni oglas, što je ostavljalo prostor za manipulaciju. Ovo je način da uvedemo red u poslovanje. Do sada su bile četiri licitacije i od njih smo već oko 20 miliona dinara "ubacili" u kasu. Licitacija je prodavcima "ulaznica" na pijacu, posle čega oni nastavljaju da plaćaju 300 dinara po danu, a svakog narednog meseca i rezervaciju od 2.500 dinara – kaže Sočo i ističe da je za "udarnu" tezgu na Kaleniću izlicitirano 810.000 dinara.

Na naše pijace 33% prodavaca dolazi svaki dan, isto toliko četiri dana u nedelji, a trećina su poljoprivrednici koji dođu jednom nedeljno, eventualno subotom i nedeljom. Profit donose oni koji su svaki dan na pijaci. Važni su i seljaci jer isključivo zbog njih mnogi Beograđani kupuju na tržnicama. Zbog toga nama nije u interesu da ih proteramo sa tržnica, mada se to moglo čuti u nekim medijima – objašnjava Sočo i ističe da u Londonu postoji 140 pijaca, a samo su 13 marketi farmera.
Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info