19. mart 2017.   

Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića - U 2017. gradnja Gradske galerije i Muzeja grada BeogradaObnovljeno zdanje Muzeja Jovana Cvijića, u čiju rekonstrukciju je Skupština grada Beograda uložila je 26,5 miliona dinara, otvoreno je u nedelju, 19. marta 2017. godine.

- Skupština Grada je finansirala kompletnu rekonstrukciju Muzeja, građevinski radovi su počeli u maju 2015. godine, a zavrseni su prošle godine u junu, nakon čega su krenuli radovi na restauraciji, a ukupna vrednost radova je 26,5 miliona dinara - istakla je direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je grad obezbedio novac kako bi se sačuvalo i javnosti predstavilo i 1.500 predmeta od izuzetnog značaja. On je naglasio da će grad nastaviti da se bavi rekonstrukcijom svih objekata Muzeja grada.

- Očekuju nas dva velika projekte tokom naredne godine, prvi je izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu. Do kraja godine biće sređene sve fasade sa dekorativnim osvetljenjem, obnovljena kaldrma i trotoari i taj deo Beograda biće kulturna celina kojom ćemo se svi ponositi - kazao je gradonačelnik.

Drugi projekat, kako je kazao Mali, je zgrada Muzeja grada Beograda.

- Neprihvatljivo je da grad nema svoj muzej već da bude raštrkan na mnoštvo lokacija. Krećemo u nabavku projektanta za glavni projekat i počinjemo sa radovima, jer želimo da naša istorija bude prezentovana na najbolji način - objasnio je on.

Muzej Jovana Cvijića je otvoren 1968. godine, a u novom zdanju urađene su kompletno nove instalacije, daljinsko grejanje, fasada, izgrađen je pomoćni objekat u dvorištu, kao i galerija u podrumu zgrade.
Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info