ENERGETSKA EFIKASNOST U ZGRADAMA I PREZENTACIJA NOVIH IZOLACIONIH MATERIJALA

U cilju davanja doprinosa povećanju energetske efikasnosti i smanjenju potrošnje energije u oblasti stanogradnje Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti u saradnji sa Italijanskim institutom za spoljnu trgovinu ICE, organizovala je u Privrednoj komori Beograda stručni skup na temu: Energetska efikasnost u zgradama i prezentacija novih izolacionih materijala.

Skupu su prisustvovali predstavnici ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Agencije za energetsku efikasnost Vlade Srbije, stručnjaci iz oblasti građevinarstva i arhitekture i brojni privrednici.

U okviru skupa prezentirane su najznačajnije perfomanse i prednosti reflektujućih izolacionih materijala italijanske firme ISOPACK, u odnosu na tradicionalne izolacione materijale, što su, pre svega, odlična toplotna i zvučna izolacija, ušteda energije i jednostavnost ugradnje.

Prenoseći učesnicima skupa utiske sa upravo završenog sastanka sa ministrom Dulićem, dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda je istakao da je Vlada Srbije usvojila  Predlog Zakona o podršci građevinskoj industriji u uslovima ekonomske krize. Ovim zakonom daju se podsticaji domaćim građevinskim preduzećima za učešće u izgradnji infrastrukture, stanogradnje i objekata od javnog značaja. Za projekte koje će utvrđivati Vlada Srbije i koji će se finansirati iz budžeta, biće predviđena ubrzana procedura za izbor ponuđača. To je šansa za domaću građevinsku operativu koja ima odgovarajuće iskustvo i reference, ali i za našu građevinsku industriju, jer se u realizaciji ovih projekata mora koristiti domaći građevinski materijal u učešću od najmanje 70%. U tom smislu, izuzetno je važno da se u oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine primenjuju evropski standardi i kiterijumi.

U prezentaciji reflektujućih izolacionih materijala firme ISOPACK, naglašeno je da tradicionalni izolacioni materijali (stiropor, mineralna ili staklena vuna) sprečavaju prolaz toplotne energije ka bazi toplotne otpornosti, dok reflektujući izolacioni materijali sprečavaju prolaz toplotne energije refleksijom, odnosno sposobnošću materijala da odbija toplotnu energiju. Svi proizvodi kompanije ISOPACK atestirani su od strane najprestižnijih sertifikacionih instituta, a prizvodnja je bazirana na najsavremenijoj tehnologiji. Predstavnici kompanije ISOPACK imaju stalnu saradnju sa univerzitetima, naučnim institucijama i delom stručne javnosti uključene u održivu stanogradnju, kao i redovnu organizaciju kurseva i informativnih sastanaka u vezi primene svojih izolacionih materijala i tehnika njihove ugradnje.

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info