BELVIL

Naselje Belvil, u novobeogradskom Bloku 67, čine 14 stambenih zgrada sa 1858 stanova i preko 300 lokala. Izgrađeno je za potrebe Univerzijade koja je održana prošle godine. Belvil je pravi mali grad usred Beograda. Ono što ga čini posebnim, osim gotovo savršene lokacije, jeste inovativnost u načinu gradnje, funkcionalnost, savremena tehnička rešenja i nesvakidašnji sistem uređenja površina u samom naselju. U sklopu urbanističkog plana Bloka 67 postoji izdvojena parcela na kojoj je predviđena izgradnja pratećih objekata, među kojima nekoliko sportskih terena, vrtića, osnovne škole i doma za stare, što će celu priču o Belvilu učiniti još atraktivnijom i kvalitetnijom.

Ono što ovo naselje čini posebnim jeste činjenica da ovaj stambeni kompleks ima svoj menadžment, odnosno operativni tim od 80 ljudi koji brinu o održavanju svih objekata. U našoj zemlji to je, koliko je poznato, prvi takav slučaj.


Redovo se obavljaju poslovi čišćenja, što podrazumeva održavanje higijene u ulazima, uklanjanje smeća sa travnjaka i šetališta, pranje saobraćajnih znakova i delova fasada, zatim održavanje zelenih površina koje se prostiru na skoro 20.000 kvadratnih metara. Tu je i tehničko održavanje i obezbeđenje svih stambenih i drugih objekata 24 sata tokom cele godine. Podjednako je značajan i administrativni deo kompleksa, gde se žitelji Belvila o svemu mogu informisati ili prijaviti eventualne probleme.


Kupce stanova u Belvilu privukao je gotov, svetao stan, uvek čista i redovno održavana okolina, dok je bezbednost dodatni adut. Liftovi u zgradama, pri nestanku struje, pale se automatski na agregat, svaki alarm „budi“ čuvare, postoji protivpožarna zaštita (700 hidranata u naselju), deca na igralištima su sigurna, obezbeđeni su i invalidski izlazi iz podzemnih garaža. Za ovu udobnost plaća se nadoknada od 0.4 evra po metru kvadratnom stana što je u proseku oko 2.000 dinara mesečno. Vlasnici lokala plaćaju 1,2 evra po kvadratu dok je cena za garažu 4 evra.


U Belvilu trenutno ima još oko 380 neprodatih stanova, svih struktura. Uprkos smanjenoj potražnji, investitor ne želi da spusti cenu. Odlučili su da cene ne koriguju jer kupci završene stanove i dalje mogu kupiti po ceni od 1.950 evra, plus PDV.

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info