ŠTRAJK GRAĐEVINARA

Duško Vuković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, zadovoljan je odzivom. Ipak, kaže, bilo je i onih koji nisu smeli da prekinu posao. Sindikati će sačekati nekoliko nedelja da vide da li će njihovi zahtevi biti ispunjeni, a onda će odlučiti o daljim koracima. Pošto je više od 80% građevinskih preduzeća u Srbiji  nelikvidno, poslodavci prvo „zakidaju” na zaradama i uplati doprinosa zaposlenima. Od države tražimo da najpre izmiri dugovanja izvođačima radova koja, prema nekim procenama, dostižu milijardu dinara, navodi Vuković.

Zahtevaju i da na strateškim projektima koje država finansira prednost ima domaća građevinska operativa, a ne da bude angažovana samo kao podizvođač. Takođe traže utvrđivanje minimalne cene rada, potpisivanje kolektivnog ugovora i da Vlada Srbije isplati jednokratnu pomoć u visini 5.000 dinara za 100.000 radnika građevinarstva, jer među njima na desetine hiljada ove godine nije dobilo ni dinara zarade, desetine hiljada primaju neredovno plate, ili su zarade ispod republičkog proseka.

Na gradilištima i u fabrikama, prema podacima sindikata, radi samo oko 30% ljudi, dok su ostali na prinudnom odmoru. Takav slučaj je i u fabrici blokova i cigle „Igma” – Uljma. Ona je ugasila peći pre mesec dana i 150 radnika poslala na prinudne odmore. U magacinu su uskladištili dvomesečnu-tromesečnu proizvodnju. Jedino rešenje prema mišljenju direktora ove fabrike, Ljubodraga Kneževića, je da država poveća potrošnju materijala kroz energetski efikasnu i ekološku gradnju. Tako će, smatra on, uposliti operativu i smanjiti izdatke za kupovinu energenata.

Država je jednim delom već pritekla u pomoć: omogućila je izgradnju jeftinih stanova na mestu kasarni u Beogradu i još nekoliko gradova, a kroz program pomoći građevinstvu zajedno sa lokalnim samoupravama i bankama finansiraće izgradnju započetih škola, bolnica, obdaništa. Uslov je da na tim projektima budu angažovana upravo domaća preduzeća registrovana u Srbiji i da se koristi domaći materijal.

Da bi programi uhvatili korena u punoj meri, kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije, država mora da zamrzne dugovanja građevinskih preduzeća dok ne počnu da rade, da im deblokira hipoteke na opremu i da im PDV naplaćuje po realizaciji poslova. Jedino tako će, kaže on, građevinske firme izaći iz blokade. Ako se to ne učini većina neće moći da konkuriše na velikim projektima, jer je samo oko 15% preduzeća likvidno. Ako su u blokadi ne znače im ništa ni reference ni kvalitet rada, dobrobit državnih projekata će osetiti nekolicina. Ministarstva bi morala brže da reaguju, kaže Rodić. U Ministarstvu finansija kažu da od Privredne komore Srbije nisu dobili tačan podatak ko i šta duguje građevinskim preduzećima. Oni tvrde da se sva plaćanja koja idu preko Trezora redovno izmiruju, ali za dugovanja javnih preduzeća i lokalnih samouprava nisu nadležni.

Duško Vuković je povodom sastanka sa ministrom za životnu sredinu i prostorno planiranje, Oliverom Dulićem, rekao da se nada da se više neće sastajati "ad hok" i da je već za kraj semptembra dogovoren sastanak kojem bi trebalo da prisustvuju predstavnici poslodavaca iz oblasti građevinasrtva, sindikata i resornih ministarstava. Na tim sastancija trebalo bi da se analiziraju  privredna kretanja, jer je veliki broj problema radnika u građevinarstvu uzrokovan nedostatkom posla, smanjenim investicijama, padom proizvodnje, kao i lošim plasmanom.

Predsednik Granskog sindikata građevinarstva, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede "Nezavisnost", Ranko Drljević, rekao je da je štrajku upozorenja pristupilo oko 85% građevinara - članova tog sindikata.

Ministar Oliver Dulić je rekao da podržava štrajk građevinskih radnika i dodao da očekuje veliku aktivnost Ministarstava finansija i ekonomije, da bi se izašlo u susret građevinskim preduzećima koja imaju problem naplate potraživanja od države.

Ministar rada i socijalne politike, Rasim Ljajić, ocenio je da je štrajk upozorenja građevinara ozbiljan, zbog ukupne socijalne situacije u zemlji.


Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info