CENTAR GRADA, STARI ZEMUN I OBALE - BEZ SOLITERA

Cilj Studije visokih objekata je da zaštiti gradske vizure koje bi podizanje takvih zgrada ugrozilo. Prema tom dokumentu, stambene zgrade više od osam i poslovni objekti koji prelaze 12 spratova neće moći da se zidaju u Knez Mihailovoj ulici, u starom jezgru Zemuna, na Bežaniji, u zonama vodoizvorišta, kao ni na mestima gde bi mogle da zaklone pogled na Hram Svetog Save, spomenik „Pobednik”, Zvezdarsku šumu, varoš u šancu (Kosančićev, Topličin, Obilićev i Gundulićev venac). Zadatak studije je, takođe, da odredi lokacije na kojima će moći da se zidaju objekti veće spratnosti, za koje je bilo zahteva, ali za čiju izgradnju nije bilo uporišta u Generalnom planu Beograda 2021. Projekti zgrada viših od osam spratova, odnosno 12, kada je reč o Novom Beogradu, nisu mogli da dobiju urbanističke papire niti građevinsku dozvolu, čak ni kroz donošenje planova detaljne regulacije – objašnjava Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda.

Osim zaštićenih prostora sa kojih pogled puca na simbole grada poput Beogradske tvrđave ili Avalskog tornja, i savska i dunavska obala je „zona zabrane” za graditelje solitera. Izuzetak su lokacije na kojima se planira urbana obnova – šira zona brodogradilišta, novobeogradska strana Savskog amfiteatra i dunavsko priobalje oko Pančevačkog mosta, kada to ne ugrožava vizure sa Gardoša.

Studija visokih objekata završena je i nju će oceniti Savet projekta, čiji su članovi stručnjaci iz Beča, Barselone i Beograda, uključujući i Arhitektonski fakultet, kao i domaće arhitekte koji predaju na svetskim univerzitetima ili rade u urbanističkim službama Tokija, Amsterdama, San Franciska. Predlog se zatim predstavlja beogradskoj stručnoj javnosti – Sekretarijatu za urbanizam, Direkciji za građevinsko zemljište, društvima arhitekata i urbanista. Posle te provere materijal se šalje Komisiji za planove i dostavlja se Gradskom veću koje ga predlaže Gradskoj skupštini na usvajanje. Ako Beograd dobije solitere, biće to odluka Skupštine grada.

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info