PREDLOG IZMENA GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA  

Pred odbornicima Skupštine grada već sledeće nedelje će se naći i izmene Generalnog urbanističkog plana. Plan se menja, kako bi se uskladio sa trasom budućeg autoputa Južni Jadran, pozicijom trafostanice "Mirijevo". Predložene izmene predviđaju promenu namene zemljišta na Adi Huji, iz saobraćajne u - stambenu i komercijalnu, uvođenje "privrednih parkova" na značajnim saobraćajnim pravcima, dok bi privredne zone u centru grada bile zamenjene komercijalnim, stambenim i javnim sadržajima.

Posebna pažnja posvećena je Luki "Beograd" jer su se oko nje vremenom smestila mnogobrojna preduzeća. Sadašnji plan je da se u budućnosti tu zadrže, pre svega saobraćajne i robno-transportne aktivnosti, onoliko koliko je to potrebno Luki. Oslobodiće se, međutim, prostor od oko 70 hektara i taj deo treba da preraste u komercijalne i isplativije sadržaje.

Ada Huja prestaje da bude privredna zona i postaće sportsko rekreativni centar ovog dela grada. Plan je da se naprave nasipi, uredi zemljište, izgrade sportski sadržaji, urede parkovi i sagradi marina za manja plovila. Ideja je da se ovaj prostor ekonomski oživi.

Izmenama GUP-a predviđa se da se sa obe strane obilaznice kroz Surčin i Dobanovce otvori nova privredna zona u koju će se smestiti privredni parkovi i komercijalni sadržaj. Još nije precizirano kuda će ići trasa autoputa Južni Jadran. Planom je samo otvorena mogućnost da se analiziraju obe varijante - ulaz u Beograd sa leve i sa desne obale Save. Prva verzija je da se magistrala gradi od ostružničkog mosta ka jugu, a druga od Vojvođanske ulice. Privredne zone planirane su uz značajne saobraćajnice. Novi pravci privrednih parkova biće uz Ibarsku magistralu i autoput ka Nišu. Privredni pogoni planiraju se između Aerodroma "Nikola Tesla" i Bežanije, Gornjeg Zemuna i Batajnice i između Krnjače i Reve, duž Pančevačkog puta.Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info