IZGRADNJA STANOVA ZA RASELJAVANJE

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i ove godine nastavlja izgradnju stanova za raseljavanje. Ovi stanovi ne nalaze se na slobodnom tržištu nekretnina, već su namenjeni raseljavanju korisnika zemljišta i vlasnika objekata čija se imovina nalazi na trasama važnih infrastrukturnih koridora.

Na lokaciji Bloka 32 a, između Bulevara vojvode Stepe i Gostivarska ulice, u toku je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa garažom. Do 2012. na tom mestu biće izgrađeno osam lamela sa 251 stanom, 227 garažnih mesta i 13 lokala, a ukupna vrednost investicije je dve milijarde dinara. Završena su i dva objekta između ulica Gružanske, Jovana Rajića, Karlovačke i Todora od Stalaća, gde je izgrađeno 56 stanova, osam lokala i 42 garažna mesta. Direkcija je iz svojih izvornih prihoda za ove objekte izdvojila 350 miliona dinara.

U takozvanom Azbesnom naselju na Belim vodama izgrađeno je sedam novih objekata, tri su u izgradnji, a tokom 2010. godine biće izgrađene još četiri zgrade. Azbesno naselje nastalo je šezdesetih godina prošlog veka, kada je na toj lokaciji postavljeno 14 privremenih objekata obloženih azbestnim pločama. Trebalo je da ovi privremeni objekti budu uklonjeni dvadeset godina kasnije, jer im je po standardima tada isticao rok za upotrebu. Posle 20 godina različitih inicijativa, Direkcija je 2006. godine pronašla rešenje ovog problema, kojim su stanovnici Azbesnog naselja u potpunosti zadovoljni. Urađen je projekat novih 14 zgrada koje će ukupno imati oko 350 stanova. Time je stvorena mogućnost da svih 145 vlasnika dobiju nove stanove, a uložena sredstva će se isplatiti kroz izgradnju preostalih stanova, kojima će Direkcija raspolagati kao sa stanovima za raseljavanje.

Samo tokom ove godine, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izdvojiće oko 700 miliona dinara za izgradnju stanova za raseljavanje.

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti

Info