UKLjUČIVANjE INSPEKCIJSKIH ORGANA U OBLAST ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINEU Beogradu inspekcije za zaštitu životne sredine imaju najviše posla zbog buke jer nedeljno u proseku samo zbog  ovog problema  stiže oko 40 prijava građana, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.
Na sastanku Grupacije za zaštitu životne sredine  na kojoj se govorilo o ulozi  ekoloških inspekcijkskih organa, Aleksandra Radinović iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada kazala je da se  građani  žale na buku ugostiteljskih objekata, na buku od ventilacije i uređaja za klimatizaciju.
,,Problem je u zakonu jer mi nemamo uređaje za merenje buke nego se nalaže privrednom subjektu  da on izmeri buku. U ugostiteljskim objektima nalažemo merenje buke u blizini muzičkog uređaja. Uređaj se testira do koje vrednosti može da se pusti da ne bi u referentnom stanju prelazio u buku. I to je problematično jer bi neko morao uvek da stoji pored onoga ko upravlja ovim uređajem  i da kontroliše  da li se  ton pojačava  više nego što piše u rešenju inspekcije,, rekla je Radinović.  Za buku Beograd ima  najviše inspektora, čak 12, ali i to je nedovoljno  s obzirom koliko ima ugostiteljskih objekata u gradu, istakla je ona.
Radinović  koja vodi  inspekciju za zaštitu životne sredine u Beogradu  kazala je da Grad ima  četiri sektora  u toj oblasti:  za upravljanje otpadom i zaštitom prirodnih dobara, za zaštitu od buke i zračenja, za kontrolu otpadnih voda i zaštitu vazduha  kao  i  posebno odeljenje za vodnu inspekciju. ,,Ukupno imamo 30 inspektora  i pokrivamo celu teritoriju Grada sa gradskim i prigradskim opštinama. Imamo dosta inspektora, ali da bi bilo više redovnih kontrola i onih po prijavama građana  mislimo da pojačamo inspekciju kad prođe zabrana zapošljavanja,,kazala je Radinović.
Ona je navela da gradska inspekcija teško može da zatvori objekat zbog buke jer dok dođe do toga vlasnici  uglavnom promene naziv u APR-u  i kreće se  iz početka. ,,Mi kontrolišemo samo privredne subjekte, a ne fizička lica, a kazne za prekršaje   idu od 500.000 do milion dinara. Ali često se dešava da sudije pronađu neku olakšavajuću okolnost pa kazne budu mnogo manje,, istakla je ona.
Jelena Stanković, iz Ministratsva poljoprivrede i zaštite životne sredine  navela je da je su za bezopasni otpad zadužene lokalne inspekcije, a za opasni republički organi. Sektor zaštite životne sredine Ministarstva izdaje dozvole za upravljanje otpadom, integralne ili  za pojedine delove ovog procesa kao što je sakupljanje ili transport i  šalje patrole koje kontriolišu  ispunjenje obaveze koje se tiču zakona i rada nadležnih organa.
Sekretar Udruženja industrije Privredne komore  Beograda, Slobodan Korać,  najavio  je da će  Komora predložiti osnivanje posebnog Ministratsva za zaštitu životne okoline. Ova oblast je jedna od najvažijih u procesu pristupanja EU. To je jedno od najkomplikovanijih poglavlja koje država mora da ispuni i verovatno jedno od najskupljih, istakao je Korać.  

Udruženje industrije