PREVARE NA INTERNETU

Kompanija Cisco Systems je objavila svoj redovni godišnji izveštaj o bezbednosti upotrebe računara u kome se navodi da su prevare na Internetu u porastu.
U izveštaju za 2009. navodi se da je u godini koja je na izmaku povećan broj “pecaroških” prevara, napada zlonamernim softverom uz upotrebu sistema za slanje trenutnih poruka, bankarskim prevarama na Internetu, napada trojancima i drugim zlonamernim softverom. Napadači su veštiji, tehnološki obrazovaniji nego ranije i koriste savremenije i daleko opasnije tehnike prevare, stoji u Ciscovom izveštaju.


U izveštaju se navode detalji o Internet crvu Koobface, koji se širi društvenim mrežama Facebook i Twitter. Napad se odvija tako što korisnici tih mreža dobijaju poruku u kojoj se od njih traži da pogledaju lažni video sa YouTubea. Lakoverni korisnici koji to i učine postaju žrtve Koobfacea koji se instalira na njihovim računarima. Ciscovi stručnjaci procenjuju da je do sada više od 3.000.000 računara širom sveta zaraženo Koobfaceom.
Na sličan način se odvijaju i napadi uz pomoć trojanca Zeus čiji je zadatak da krade korisnička imena i lozinke vlasnika bankarskih računa. Zeus je posebno omiljen među kiberkriminalcima u Istočnoj Evropi koji su njime dosada zarazili oko 4.000.000 računara i, nakon krađe podataka, uspeli da “izvuku” skoro 100.000.000 USD iz banaka u SAD.

Stare tehnike autora zlonamernog softvera, kao što su slanje neželjenih poruka elektronske pošte sa priloženom datotekom koja sadrži virus ili crva, su i dalje zastupljene, ali su današnji korisnici računara, slično kao i napadači, tehnološki “potkovaniji”, tako da je broj tih prevara relativno manji nego ranije, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije Cisco Systems.

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S