ODRŽAN POSLOVNO-STRUČNI SKUP O ZNAČAJU UVOĐENJA SISTEMA ZA
UPRAVLJANJE BEZBEDNOŠĆU INFORMACIJA


 

U Privrednoj komori Beograda je u organizaciji Udruženja informatičke delatnosti i Info centra, održan poslovno-stručni skup o značaju uvođenja sistema za upravljanje bezbednošću informacija prema zahtevima standarda ISO 27001. Obraćajući se prisutnima, predsednik komore Beograda dr Milan Janković je istakao da je bezbednost informacija u žiži interesovanja i na svetskom nivou. “Mnogi od prisutnih su odgovorni u svojim firmama za bezbednost informacija i poslovanje firmi i samim tim, kao krajnji rezultat, od njih zavisi i kako će izgledati kvalitet organizacije i bogatstva u republici Srbiji. U današenjem poslovanju je moguće, da se jednim pritiskom na dugme, izvrši i finansijska transakcija i manipulacija i na nivou države. Važi kao uvreženo pravilo da je danas sve dostupno i da je sve javno. Zašto postoji obezbeđenje i sigurnost, ako je već sve dostupno, znači da sama postavka nije tačna. Zato, i Skupština grada Beograda i Privredna komora Beograda, i ova država moraju posvetiti dužnu pažnju ovom skupu ljudi i primeni ovog standarda”, zaključio je dr Janković.


Profesor dr Milan Kukrika je predstavio na koji se način, na osnovu međunarodno priznatih sertifikata ISO 27001, može stvoriti reputacija i poboljšati poslovanje samog preduzeća. Poštujući SIPOC model, koji je ugrađen u ovaj standard, u formiranje poslovnih procesa i ulaza za poslovne procese, se polazi od željenih rezultata i ciljeva koja firma sebi postavlja.

Cilj preduzeća ne treba da bude sam sertifikat, već poboljšanje i unapređenje poslovanja, istakao je Dragan Marković, iz kompanije HDL Design House, prezentujući iskustvo svoje firme, kao prve sertifikovane po standardu ISO 27001 u Srbiji.
Gomila uređaja i tehnologije nisu sigurnost. Iako su ove aktivnosti integralni deo stabilnog i efikasnog sigurnosnog sistema, same po sebi nisu sigurnost, i ne nude adekvatnu garanciju tajnosti, integriteta, i dostupnosti ključnih resursa organizacije, naglasio je Bojan Donević iz MDS-a, predstavljajući iskustva implementacije standarda u radu ove renomirane firme.

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S