USPEŠNO ZAVRŠENA EVROPSKA "NEDELJA INFORMATIČKE PISMENOSTI"


U periodu od 1-5. marta 2010.god. pod pokroviteljstvom Evropske Unije, Evropske Komisije, Evropske ICT skupštine (CEPIS), Ministarstva za telekomounikacije i informatičko društvo, Privredne komore Beograda, najznačajnijih ICT kompanija i drugih organizacija, održano je istovremeno na hiljade manifestacija pod zajedničkim nazivom „e-Skills Week“.
Rezultati akcije za teritoriju, Srbije prezentovani su na press konferenciji, čiji je radni naslov bio „Evropa je odabrala ECDL”, i koja je održana 5. marta u Medija centru u Beogradu. Tokom akcije, u organizaciji JISA (Informatičkog saveza Srbije) i 150 ovlaščenih Test Centara širom zemlje, organizovana je besplatna obuka za rad na računarima i polaganje ECDL (Europen Computer Driving Licence) ispita.
Mr Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za informatičko društvo, naglasio je stalnu potrebu informatičke edukacije svih građana naše zemlje i aktivnosti koje će ubuduće sprovoditi ovo ministarstvo.
Đorđe Dukić, Predsednik JISA - Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije, istakao je da se prošle godine čak i predsednik Evropske Komisije, gosp. Barosso odlučio da polaže ECDL ispite, kako bi ličnim primerom ukazao na neophodnost digitalne edukacije u skladu sa savremenim informatičkim i komunikacionim sredstvima, koja se svakodnevno koriste u radu. Gosp. Dukić je naglasio i ogromne gubitke (oko milion eura na 250 zaposlenih), koje danas nesvesno podnose mnoge kompanije i institucije odlažući suočavanje sa informatičkim testiranjem svojih zaposlenih.
Dušan Rakić, sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Beograda, obavestio je prisutne novinare o sprovedenim aktivnostima  tokom "nedelje informatičkih veština", u okviru kojih je Komora Beograda uspela da besplatno obezbedi 50 indexa svojim kompanijama članicama, za polaganje za ECDL sertifikate. "Ovo je prvi korak u procesu sertifikacije viših znanja i veština. Mogućnost besplatnog ECDL sertifikovanja su dobile kompanije iz svih sektora i delatnosti, dok je prioritet bio pomoć Malim i srednjim preduzećima (MSP), kao motoru razvoja, perspektivi i budućnosti provrede", napomenuo je Rakić, ističući spremnost Privredne komore Beograda za uključivanje i u buduće akcije na širenju informatičke pismenosti.

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S