POTPISAN UGOVOR ZA USLUGE UPRAVLJANJA SEELight PROJEKTOM

SEELight projektom je predviđeno jačanje okosnice kompjuterske mreže akademskih institucija u Srbiji i njihovo povezivanje sa drugim balkanskim zemljama u okviru Helenik plana.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke, Miltijadis Varvaciotis i predsednik Grčke istraživačke i akademske mreže (GRNET), potpisali su, 3. Jula 2009. godine, u okviru Srpsko-grčkog biznis foruma, prvi od tri ugovora za usluge upravljanja SEELight projektom.
SEELight projektom je predviđeno jačanje okosnice kompjuterske mreže akademskih institucija u Srbiji i njihovo povezivanje sa drugim balkanskim zemljama u okviru Helenik plana. Ovo je prvi ugovor koji naša zemlja potpisuje u okviru Helenik plana, a izabrani izvođač je Grčka istraživačka i akademska mreža (GRNET), koja će u konzorcijumu sa Elektrotehničkim fakultetom iz Beograda sprovesti ovaj posao.

Ovaj projekat predviđa i zakup optičkih prenosnih sistema za period od 15 godina, kao i nabavku odgovarajuće opreme čime će biti obezbeđeno kvalitetno funkcionisanje okosnice akademske mreže u Srbiji.
Vrednost celokupnog projekta (sva tri ugovora) jeste 6.125.842 evra, a finansira se sredstvima Helenik plana 4.900.673 evra (80 odsto) i sredstvima Republike Srbije u iznosu od 1.225.169 evra (20 odsto).

Današnji ugovor odnosi se na upravljanje i nadgledanje projekta i vredan je 310.000 evra. Drugi deo projekta biće vredan 5 miliona evra, a odnosiće se na zakup optičke infrastrukture za povezivanje obrazovnih institucija u Srbiji preko Makedonije i Grčke sa evropskom obrazovnom mrežom, dok je treći deo ugovora vredan 700.000 evra i odnosi se na kupovinu mrežne opreme.

Matić je nakon potpisivanja ovog ugovora istakla da bi taj projekat trebalo da bude završen do 2011. godine, i precizirala da u njemu, pored Srbije, učestvuje još pet zemalja – Makedonija, Albanija, Bugarska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.
Takođe, Matić je objasnila da će po završetku projekta mladi naučnici iz Srbije moći nesmetano da sarađuju sa kolegama iz inostranstva, a biće im omogućeno i lakše konkurisanje za evropske projekte, kao i brže dolaženje do finansijskih sredstava za realizovanje njihovih ideja.

Varvaciotis je naveo da je ceo projekat vredan 20 miliona evra, od čega će Grčka obezbediti 80 odsto, dok ostatak sredstava obezbeđuju zemlje učesnice projekta.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik Republike Grčke Karolas Papuljas.
Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S