POSTIGNUT DOGOVOR O UNIVERZALNOM EVROPSKOM PUNJAČU TELEFONA


Svakodnevne aktivnosti miliona korisnika mobilnih telefona u Evropi, uskoro bi mogle biti jednostavnije.
Industrijski šefovi i Evropska komisija složili su se da bi korisnicima mobilne telefonije, punjač za mobilne telefone, tipa „jedna veličina za sve“ bio od velike koristi . Deset kompanija – Nokia, Sony Ericsson, Apple, Motorola, Research in Motion, Samsung LG, NEC, Qualcomm i Texas Instruments pristale su da razviju novi punjač i potpisale dogovor.
Ovo znači da korisnici više neće morati da tragaju za pravim punjačem za svoj telefon, a smanjiće se i nepotreban otpad, jer su do sada čak i savršeno dobri punjači odbacivani kad bi se pojavio nov telefon.
Iako dogovor u ovaj fazi nije obavezujući, već dobrovoljan, svejedno se očekuje da će se univerzalni punjač sa mikro USB priključkom pojaviti sledeće godine, ali moći će da se koristi samo s telefonima koji podržavaju USB razmenu podataka.
Kompanije uključene u projekat pokrivaju 90% evropskog tržišta mobilnih telefona tako da će promenama biti obuhvaćena većina od 350–400 miliona korisnika širom Evrope.
Trenutno se u Evropi koristi preko 30 vrsta punjača.
Evropski komesar za industriju, Ginter Ferhojgen, rekao je da bi u budućnosti voleo da vidi i univerzalni punjač koji bi, pored navedenih mobilnih telefona, mogao da puni i druge telefone, kamere, fotoaparate i prenosive računare.

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S