"INFORMACIJE SA TRŽIŠTA RADA – OSNOV ZA UVOĐENJE I REGULISANJE NOVIH MODELA OBRAZOVANJA"
U OKVIRU PROJEKTA PT&SCHE (“INTRODUCTION OF PART-TIME AND SHORT CYCLE STUDIES IN SERBIA”)

U okviru realizacije projekta “Introduction of part-time and short cycle studies in Serbia” (PT&SCHE), finansiran iz programa Erazmus +, u Privrednoj komori Beograda, 13. maja 2016. godine održan je drugi okrugli sto, kojem su prisustvovali predstavnici privrede, startup zajednice, partneri projekta profesionalnoih udruženja i preduzetnici. Okrugli sto imao je za cilj da se predstave rezultati istraživanja, sprovedenog tokom prethodne faze, da se u interakciji svih prisutnih iznesu predlozi, sugestije, iskustava učesnika. Rezultati istraživanja zajedno sa svim preporukama i iskazanim potrebama učesnika,  sagledanih tokom okruglih stolova, biće  kao radni zaključci upućeni resornom ministarstvu i dalje upotrebljavani u svrhu postizanja cilja projekta, analize uslova i okvira za uvođenje dva nova modaliteta studiranja „short cycle“ i „part-time“ studiranje.

Privredna komora Beograda, kao jedan od partnera u Erazmus+ projektu "Introduction of part-time and short cycle studies in Serbia", sprovela je istraživanje  koje je imalo za cilj da prepozna i utvrdi stvarne potrebe poslodavaca u pogledu definisanih profila i kompetencija zaposlenih, kao i da utvrdi zainteresovanost poslodavaca za fleksibilnim vidovima obrazovanja i usavršavanja.

Ovaj projekat ima za cilj da se u formalni sistem visokog obrazovanja uvedu dva nova  modalitete studiranja i sticanja specifičnih znanja, prepoznatih na tržištu rada i potrebnih za uspostavljanje savremenih tržišnih privreda:

  • „part-time“ studiranje, odnosno studiranje po principu manjeg godišnjeg obima nastave, a produženog vremena i trajanja studija; studije uz rad za sve one koji zbog stalnog zaposlenja nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu na fakultetu i visokoj školi, a za sticanje istog zvanja sa istim brojem bodova (ECTS) kao što omogućava redovno studiranje
  • „short cycle“ studiranje, odnosno studiranje u kratkim ciklusima odabirom predmeta koji će omogućiti sticanje uskostručnih znanja potrebnih za obavljanje konkretnog posla.

Učesnici okruglog stola su upoznati sa projektom, partneri projekta su predstavili dosadašnje aktivnosti, i sada smo u fazi projekta tokom koje se sumiraju Informacije sa tržišta rada,  iskustva sa studijskih poseta partnerskim zemljama,  što predstavlja  osnov za donošenje predloga a zatim uvođenje i regulisanje novih modela obrazovanja.

Primera radi, u Sloveniji, sistem "part time" i " short cycle " obrazovanja funkcioniše tako da su prepoznata 40 programa, a resorno ministarstvo organizuje konkurse za izbor provajdera datih programa.

U dosadašnjem istraživanju, koje je sprovela Privredna komora Beograda, učestvovalo je 212 ispitanika, predstavnika privrede, među kojima je dominantan sektor inforrmacionih tehnologija, zatim slede trgovina, bankarski, elektomašinski i sektor saobraćaja. Generalno, potrebni kadrovi su: knjigovođe, statističari, kvalifikovani majstori (pekari, vodoinstalateri, električari), inženjeri elektro - mašinske struke, vazduhoplovni inženjeri, IT inženjeri i programeri, project menadžeri, konsultanti  u osiguranju,  biznis analitičari.

Prema istraživanju, postoji podrška kompanija obrazovanju zaposlenih. Studiranje uz rad bi podržalo 35% kroz flexibilno radno vreme, 25% kroz potrebne slobodne dane, a 20% ispitanika, predstavnika kompanija, ne podržava dodatno obrazovanje na ovaj način.  Kada je u pitanju studiranje u kratkim ciklusima, istraživanje pokazuje da 53.8% podržava, 28.7 nije sigurno a ostalih 17.5 ne podržava ovaj vid obrazovanja zaposlenih. Takođe su prepoznate potrebe za dodatnim usavršavanjem, poput naprednih IT alata, starnih jezika, upravljačkih veština - upravljanje projektima, korporativno upravljanje, upravljanje rizicima kao i usavršavanje posebnih veština - timski rad, poslovna komunikacija i korespodencija i veštine pregovaranja. 

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S