PRVA REGIONALNA KONFERENCIJA O ELEKTRONSKIM
KOMUNIKACIJAMA TELEKOM ARENA BEOGRAD


 Pod pokroviteljstvom Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, u hotelu Hayatt, 2. i 3. juna 2009. godine, održana je Prva regionalna konferencija o elektronskim komunikacijama Telekom Arena Beograd. Konferenciju je otvorila Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, uz prisustvo predstavnika Republičke agencije za telekomunikacije, Republičkog zavoda za informatiku i Internet, predstavnika operatera mobilne i fiksne telefonije u Srbiji i drugih učesnika.

Prvu regionalnu konferenciju o elektronskim komunikacijama Telekom Arena Beograd

organizovala je Infoarena iz Beograda, članica Infoarena Grupe. Dominantne teme konferencije su bile: nacrt novog zakona o telekomunikacijama, strategija razvoja širokopojasne mreže, akcioni plan za digitalnu televiziju, investicije u sektoru telekomunikacija i globalni i regionalni trendovi u sektoru telekomunikacija.

U diskusiji o očekivanjima od tržišta telekomunikacija u Srbiji, jedan od učesnika skupa, Aleksander Šperl, predsednik Upravnog odbora kompanije Vip mobile, založio se za hitno donošenje Zakona o elektronskim komunikacijama i svih podzakonskih akata koji će omogućiti potpunu liberalizaciju ove oblasti u interesu krajnjih korisnika mobilnih telefona, jer samo otvorena i fer konkurencija može da donese željeni razvoj. „Kriza je odličan momenat da srpske vlasti implementiraju brojne reforme koje treba da poboljšaju poslovnu klimu za privlačenje stranih investicija“, zaključio je Šperl.

Direktor strateškog marketinga kompanije Ericsson, Bo Ribing, komentarisao je strategije za razvoj širokopojasne mreže: „Investiranje u mobilne širokopojasne mreže može doprineti bržem oporavku od recesije. Prema izveštaju američke kompanije za istraživanje tržišta „Ovum“, razvoj širokopojasne mreže direktno utiče na porast bruto društvenog proizvoda (BDP), jer prema njihovim istraživanjima za svaki uloženi dolar u širokopojasnu infrastrukturu, privredi se vraća desetostruko.“

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S