Sledeća godina kritična za GPS sistem

Istražno telo američkog kongresa zaduženo za reviziju i vrednovanje vladinih programa i aktivnosti (Government Accountability Office, GAO) upozorilo je američki kongres da bi njihov GPS sistem mogao početi da se raspada počev od 2010. godine. Kao uzroci su navedeni kašnjenje u lansiranju satelita koji će zameniti one što će prestati da rade.

Globalni pozicioni sistem (Global Positioning System, GPS) koji korisnicima širom sveta besplatno obezbeđuje pozicioniranje, navigaciju i podatke o tačnom vremenu, postao je važna komponenta nacionalne bezbednosti SAD i ključni alat za širenje javnih usluga i komercijalnih aplikacija u SAD i ostalom svetu. Za rad ovog sistema odgovorno je američko vazduhoplovstvo koje trenutno radi na njegovoj modernizaciji.
Kad stari sateliti počnu da otkazuju, a to se očekuje već naredne godine, cela GPS konstelacija će se eventualno smanjiti ispod minimalnog broja satelita koji je neophodan da se obezbedi nivo GPS usluga. Ovo će postati stvarnost ukoliko se na vreme ne uvedu novi GPS sateliti klase IIIA.
U orbiti oko Zemlje trenutno kruži 31 ispravan GPS satelit. Novi sateliti klase IIF stari su već tri godine a prvi neće biti lansiran pre novembra.
Upućeni, međutim, smatraju da kriza nije toliko strašna. Da bi se osigurala potrebna tačnost pozicioniranja dovoljno je da ispravno rade 24 satelita. Pošto trenutno radi 31 smatra se da je verovatnoća da će čak sedam otkazati pre nego što se lansiraju novi, prilično mala.

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S