SAMSUNG INVESTIRA U "ZELENE " TEHNOLOGIJE

JUŽNOKOREJSKA KOMPANIJA SAMSUNG Electronics saopštila je da će u narednoj deceniji uložiti 21 milijardu dolara u razvoj novih tehnologija koje doprinose očuvanju životne sredine, od solarnih ćelija, punjivih baterija i LCD tehnologije do biomedikamenata i elektronske opreme koja se koristi u medicini.Samsung će investicije usmeriti u razvoj pet novih projekata, što bi trebalo da dovede do otvaranja 45.000 novih radnih mesta i donese podružnicama koje će Samsung otvoriti godišnji prihod od skoro 45 milijardi dolara. „Države širom sveta sve više ulažu u ’zelene’ tehnologije kako bi rešile probleme izvora energije i očuvanja životne sredine“, navodi se u Samsungovom saopštenju.

Od ukupnog fonda za investicije, Samsung je 5,3 milijardi dolara namenio razvoju proizvodnje solarnih ćelija. Razvijaće se dve tehnologije, jedna zasnovana na upotrebi nanokristala (supstrat silicijuma presvučen slojem nanokristala) i druga za proizvodnju tankoslojnih solarnih ćelija (thin-film solar cells) koje imaju bolje performanse za upotrebu na lokacijama sa velikim brojem sunčanih dana. Kao materijali za proizvodnju tankoslojnih ćelija koriste se smeše različitih elemenata koji dobro apsorbuju svetlost, primera radi kadmijuma i telurijuma ili bakra, indijuma i selena.Za razvoj punjivih baterija za hibridna vozila Samsung je odvojio 4,75 milijardi dolara, a 7,6 milijardi je namenjeno za razvoj nove generacije svetlećih (LED) dioda koje će se koristiti u velikom broju novih energetski štedljivih uređaja, od računarskih monitora i automobilske elektronike do uređaja za spoljno i unutrašnje osvetljenje.U oblasti medicine, Samsung će uložiti 1,85 milijardi dolara u proizvodnju biomedikamenata (lekovi za čiju proizvodnju se koriste biološki materijali), a 1,1 milijarda je namenjena za razvoj novih medicinskih elektronskih uređaja.

Kompanija Samsung, koja se svrstava među najveće svetske proizvođače elektronskih komponenata i uređaja, od memorija, LCD monitora i mobilnih telefona, do kućnih aparata i potrošačke elektronike, pridružila se na ovaj način drugim velikim svetskim kompanijama koje ulažu u nove tehnologije za očuvanje životne sredine i razvoj energetski štedljivih uređaja.
Primera radi, veliki tajvanski proizvođač čipova, kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), takođe ulaže u nove tehnologije za proizvodnju solarnih ćelija i LED dioda. U te svrhe, kompanija je nedavno na Tajvanu otvorila istraživačko-proizvodni centar za LED tehnologiju. Američki tehnološki giganti, kao što su kompanije IBM, Intel i proizvođač opreme za proizvodnju čipova, kompanija Applied Materials, takođe su najavili slične planove u oblasti razvoja “zelenih tehnologija”.

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S