NAPRAVILI SMO NAŠ PROGRAM ZA UČENJE


Na softveru su radili domaći stručnjaci?
- Ovaj softver proizveli smo sopstvenim snagama i na njemu je radilo oko sto inženjera. Uspeli smo da napravimo program koji će pomoći i đacima i nastavnicima. Sa jedne strane - đacima da što pre savladaju problem i informatike i računara. Sa druge strane - takođe smo pomogli i profesorima da ga što lakše primene. Program ide zajedno sa računarom koji ima 30 odsto više funkcija nego ijedan računar ove vrste koji sada možete da nađete na tržištu.

Kom uzrastu su računar i program namenjeni?
- Uzrastu od prvog do osmog razreda osnovne škole. Računar je otporan na udarce, a ima i antibakterijsku tastaturu. Lak je za nošenje, đaci mogu da ga nose i kućama ako to škola dozvoli. Veoma lako se postavljaju radne učionice i mogu jednostavno da se premeste. Svi računari su bežični, imaju veb kameru, kao i  visoku rezoluciju ekrana.

A sam softver?
- Softver je tako napravljen da nastavnik preko mreže daje đacima razne zadatke. Podešen je tako da nastavnik u svakom momentu vidi svakog učenika, šta radi, čime se bavi. Vremenski može da limitira test koji im takođe preko računara zadaje. Softver ima sistem gde možete da kontrolišete učenike da ne odlaze na razne druge nedozvoljene sadržaje. I roditelji mogu da detetu ograniče vreme koje može da provede na računaru i na koje sadržaje sme da ide.

Dakle, očekujete da kupci tih računara budu škole, a ne pojedinci?
- Ili škole ili Ministarstvo nauke, ili lokalne samouprave. Imamo slučaj da su opštine Vračar i Rakovica već opremile svoje osnovne škole sa „ClassMate” računarima. To su deca vrlo lepo prihvatila, a sve sa idejom uvođenja informatike u prvi razred osnovne škole.

Kada bi trebalo da se računar nađe na tržištu?
- Od sredine septembra, mada mi već dosta radimo sa lokalnim samoupravama, kao što sam pomenuo.

Koliko će koštati računar?
- Oko 300 evra. Ali vi sada imate programe i subvencije Evropske unije i Svetske banke. Moramo da shvatimo da je naše obrazovanje po pitanju informatike na samom početku i iz tog razloga mi ćemo ovaj računar da sklapamo u Srbiji, a u softveru ćemo imati izvozni proizvod, tako da ćemo da ga ponudimo svim kompanijama i svim zemljama koje imaju sličan program obrazovanja. Ovo su najnovije tehnologije u oblasti prosvete i edukacije.

Dakle, ovaj softver je jedinstven u regionu?
- Jeste. U svetu postoje još samo tri ili četiri kompanije koje to ozbiljno rade.

Da li onda đaci imaju sve predmete koje bi i inače imali?
- Da i svi predmeti su lokalizovani  na srpski jezik. Sada je sve pitanje da li će školstvo i ministarstvo ovo da usvoji kao zvanično.

IZVOR "BLIC"

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S