ODRŽANA TREĆA REGIONALNA ECDL KONFERENCIJA


Evropska unija je svojim konceptom ECDL (European Computer Driving Licence) postavila nezavistan standard potrebnog znanja za zaposlene u privrednim i vanprivrednim institucijama, a sve obrazovne institucije uvrstile su ECDL segmente u svoje nastavne programe. Žoze Manuel Baroso, predsednik Evropske komisije, u februaru ove godine svečano je preuzeo devetomilioniti ECDL indeks u nameri da i sam polaže ove ispite i ličnim primerom ukaže na odlučnost evropskih stavova i neophodnost informatičke pismenosti na svim nivoima rada, od najnižeg do najvišeg.

Srbija nažalost, proporcionalno broju stanovnika, višestruko zaostaje za Hrvatskom i Slovenijom a od ove godine čak i dvostruko za Crnom Gorom koja je tokom proteklog perioda izvršila informatičku obuku i sertifikaciji svih radnika zaposlenih u zdravstvu a uskoro otpočinje i za sve zaposlene u obrazovanju.

Koliki je zaostatak Srbije istakao je i predsednik informatičkog saveza JISA, gosp. Đorđe Dukić navodeći da kada bi se kojim slučajem čak sva nedavno dobijena sretstva IPA pristupnih fondova od 100 miliona eura isključivo utrošila u informatičku obuku građana Srbije, nebi bilo dovoljno da se dostigne niti pola aktuelnog stanja Mađarske ili Grčke. Ovo jasno govori koliko su veliki napori koje Srbija mora učiniti ako želi izjednačavanje radnih sposobnosti svojih građana sa evropskim standardima.

Kao zaključak i apel konferencije na vladine organe i sva preduzeća u regionu spontano se nametnulo završno izlaganje predsednika ECDL asocijacije BIH i domaćina naredne konferencije u Sarajevu iduće godine, gospođe Mensure Beganović, koja je istakla prve dve grupe IPA fondova i sve bilateralne međunarodne donacije kao i prekograničnu  saradnju za početni izvor sretstava koji se može koristiti u cilju prevazilaženja nezavidne situacije i približavanja Evropi, ali i obavezu svih poslodavaca da podstiču stalna periodična testiranja svojih zaposlenih obzirom na izuzetno brzi rast poslovnih mogućnosti koje nam nove informacione tehnologije svakodnevno pružaju.

Udruženje saobraćaja i telekomunikacija i informatičke delatnosti

Info

R E P I D I S