ODRŽANA TRIBINA O POREZIMA ZA PREDUZETNIKE RAKOVICE
 

 

Privredna komora Beograda održala je u gradskoj opštini Rakovica tribinu pod nazivom "Preduslovi za optimizaciju poreskih obaveza preduzetnika".
"Za moju delatnost, knjigovodstvo, ovo je veoma važna obuka, kao i svi drugi seminari, koje organizuje Privredna komora Beograda. Nama je najvažnije da saznamo sve o novim propisima i kako da ih primenjujemo, a ovde možemo da dobijemo odgovore na sva pitanja koja nam nisu jasna ili da razrešimo dileme u njihovoj primeni u praksi i ovo je pun pogodak", izjavila je Svetlana Radošević, vlasnica računovodstvene agencije Avans, nakon održavanja tribine, na kojoj je učestvovalo preko šezdeset preduzetnika. Ona je  dodala da je  agencija Avans, koja se nalazi na teritoriji opštine Rakovica, registrovana  već pet godina.
Sekretar Zajednice Opšteg udruženja preduzetnika, Dejan  Zrilić rekao je  da je Privredna komora Beograda izradila i usvojila  Platformu za razvoj preduzetništva, koju realizuje kroz Akcioni plan, a osnovni instrument ovog plana predstavljaju šalteri za preduzetnike. "U suštini, ovi šalteri rade na unapređenju kvaliteta radne snage kroz koncept dualnog obrazovanja. U okviru tog koncepta, Privredna komora Beograda, u saradnji sa Opštim udruženjem preduzetnika Rakovice, organizovala je i ovu tribinu, koja je besplatna za sve učesnike. Tematske tribine ovoga tipa organizovaćemo i za preduzetnike u drugim beogradskim opštinama, najavio je Zrilić.
Predsednik Udruženja privatnih poslodavaca Rakovice, Milivoje Kocić rekao je da je  predavanje o poreskoj politici održano zbog "saznanja sa terena da je mnogo nejasnoća, da  mnogo toga u ovoj oblasti ne razumeju ni neke knjigovođe koje se time profesionalno bave. Često dobijamo različite odgovore na ista pitanja, pa smo se zato obratili za pomoć stručnjacima u Privrednoj komori Beograda, istakao je Kocić.  "Privredna komora Beograda  je naša kuća i mi imamo odličnu saradnju sa Zajednicom preduzetnika  u Komori", dodao je on.
Opština Rakovica u Agenciji za privredne registre ima registrovanih nešto više od 4.000 firmi. Udruženje privatnih poslodavaca ove opštine ima registrovanih 610 preduzetnika iz Rakovice, ali i sa drugih beogradskih opština, naveo je Kocić.

Sekretar Udruženja trgovine i usluga Privredne komore Beograda, Aleksandar Milošević ukazao je da je osnova Akcionog plana za podršku razvoju malih i srednjih privrednih društava sa akcentom na edukaciji privrednika, preduzetnika i vlasnika malih i mikro privrednih društava iz različitih oblasti. On je istakao da Komora planira da do kraja ove godine i u 2016, realizuje čitav niz edukacija  o izradi poslovnih planova, o pribavljanju finansijskih sredstava za poslovanje privrednih društava, kao i obuke u oblasti marketinga, poznavanja tržišta i drugih. Aktivnosti u okviru Akcionog plana predviđaju i povezivanje preduzetnika iz celog Beograda sa preduzetnicima širom Srbije, kao i privrednicima iz regiona. Osnovni cilj je pomoć u podizanju nivoa poslovanja, a sve to u okviru koncepta, koji Privredna komora Beograda razvija u saradnji sa udruženjima preduzetnika i samim gradskim opštinama, rekao je Milošević.

Preduzetništvo

Info