OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U GRADSKOJ OPŠTINI BARAJEVO 

Danas je u Gradskoj opštini Barajevo otvoren Šalter za preduzetnike i potpisan Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji opštine Barajevo sa Privrednom komorom Srbije-Privrednom komorom Beograda.  Sporazum su potpisali v.d. direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beorada, Milivoje Miletić i predsednik opštine Barajevo, Slobodan Adamović.
Potpisivanju Sporazuma i otvaranju Šaltera prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, v.d podsekretara Sekretarijata za privredu, Maja Bajagić i sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije, Branislava Simanić.  

V.d. direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da Komora, zajedno sa Gradom Beogradom, sve svoje kapacitete koristi ka unapređenju razvoja preduzetništva i pomaganju onima koji se nalaze na početku svog biznisa.

"Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda ima cilj da podrži razvoj kapaciteta domaćih privrednih društava za prihvatanje novih znanja i tehnologija i doprinese kreiranju boljeg poslovnog ambijenta", rekao je v.d. direktor Komore grada, Milivoje Miletić. On je istakao da Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda  preduzetnicima pruža usluge iz svih sektora, kako bi bili konkurentni na tržištu. ”Sve naše usluge su u funkciji razvoja preduzetništva. To se najbolje ostvaruje  direktnim kontaktom sa privrednicima, a formula saradnje lokalne samouprave, Grada i  poslovne zajednice, u cilju podrške preduzetnicima, pokazala se veoma uspešnom”, ocenio je Miletić. 
"Uz pomoć ovakvih projekata,  kao što je Šalter za preduzetnike, pored toga što se skraćuje birokratija i štedi vreme, privrednici imaju priliku da se uključe i u rad naših organa", istakao je v.d. direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.
Predsednik opštine Barajevo, Slobodan Adamović istakao je da će novootvoreni šalter biti most između organa lokalne samouprave,  preduzetnika i Grada Beograda. On je podvukao da privrednici sada ne moraju da idu van Barajeva, jer će se svi njihovi problemi rešavati u okviru organa opštine. 
Andreja Mladenović je podsetio da je šalter za preduzetnike u Barajevu deveti po redu i ukazao na važnost njihovog postojanja.
"Gradske opštine su mesta gde građani imaju prvi susret sa upravom, bilo da se radi o komunalnim  problemima, matičnom službom ili su došli nekim drugim poslom. Tu građanin treba da dobije sve što je potrebno da obavi posao zbog kojeg je došao, a ovaj šalter je mesto gde preduzetnici mogu da dobiju savet, uputstva, informacije o povoljnostima i svaku pomoć da svoj posao obavljaju uz što manje problema. Grad Beograd je u poslednje tri godine napravio ozbiljne pomake u popravljanju privrednog ambijenta. Otvoreno je više od 500 gradilišta, a samo naša Direkcija za građevinsko zemljište otvoriće još 50. Danas se na našoj teritoriji otvaraju potpuno novi pogoni, poput „Mei ta”, koji će zaposliti više hiljada radnika. Nije nam cilj da sprečavamo investicije u drugim delovima Srbije, ali moramo i mi učiniti sve što je u našoj moći da investitori dolaze u Beograd i ulažu u proizvodne pogone. Grad će nastaviti da pomaže i zajedno sa Privrednom komorom Beograda učinićemo sve da stvorimo još povoljnije uslove za investiranje", istakao je Mladenović.
Maja Bajagić,  v.d. podsekretara Sekretarijata za privredu upoznala je prisutne sa aktivnostima Sekretarijata za privredu iz oblasti preduzetništva u 2017. godini, koje su predviđene merama i programima Akcionog plana za zapošljavanje za 2017. godinu.
Ona je rekla i da je planirano raspisivanje dva javna konkursa: Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva na teritoriji grada Beograda i  Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja, koji se realizuje u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd.
Branislava Simanić, sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije je rekla da je ovaj model komunikacije sa privrednicima dobar i da će biti primenjen i na celoj teritoriji Srbije. Ona je pozvala preduzetnike da koriste elektronske usluge Privredne komore Srbije, uzmu učešće na B2B susretima, sajmovima, da koriste bazu ponude i potražnje. Simanić je uputila i poziv za osnivanje Opšteg udruženja preduzetnika u Barajevu, jer je to način efikasnije saradnje sa Komorom i lakše rešavanje eventualnih problema u poslovanju.
Šalteri za preduzetnike otvoreni su u osam beogradskih opština, Zvezdara, Obrenovac, Čukarica, Voždovac, Rakovica, Savski venac, Palilula i Lazarevac.
Rad ovoh šaltera omogućava preduzetnicima da, u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, štedeći svoje vreme odlaskom u nadležne institucije.

Preduzetništvo

Info