SEDMI PREDUZETNIČKI KOLEGIJUM - VAŽNA DIREKTNA KOMUNIKACIJA SA PREDUZETNICIMA Rad šaltera za preduzetnike, saradnja sa opštim udruženjima preduzetnika i opštinama, bile su tri važne teme na 7. preduzetničkom kolegijumu, koji je danas održan u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda.
Dejan Zrilić, koordinator Centra za razvoj preduzetništva izvestio je prisutne da je, u periodu od aprila 2015. do septembra 2017. godine, otvoreno 10 šaltera za preduzetnike u opštinama Zvezdara, Čukarica, Obrenovac, Voždovac, Savski venac, Rakovica, Barajevo, Lazarevac, Palilula i Grocka i da je sproveden niz aktivnosti, okruglih stolova, predavanja, seminara i obuka, koje su preduzetnicima bile od velike koristi, a nisu zahtevale odlazak na udaljena mesta, već se sve dešavalo u opštinama, u neposrednoj blizini njihovih firmi.
U cilju podrške razvoju šaltera planirane su i dodatne mere za unapređenje njihovog rada. Zrilić je istakao da je saradnja sa svim opštinama na zavidnom nivou i da upravo to doprinosi efikasnijoj reakciji u pružanju odgovora na pitanja koja su privrednici uputili, a koji se evidentiraju kroz Kancelariju za brze odgovore privredi. 
On je rekao da bi, u saradnji sa Sekretarijatom za privredu  gradskim opštinama, Privrednom komorom Srbije, Nacionalnom službom za zapošljavanje, RAREI, Razvojnom agencijom Srbije, Fondom za razvoj i ostalim relevantnim institucijama, trebalo oraganizovati različite tematske tribine namenjene privrednicima i za naredni period predložio sledeće teme: Upoznavanje sa izvorima finansiranja, Podrška razvoju zapošljavanja i samozapošljavanja, Poreske regulative.
Zrilić je posebno izdvojio aktivnost, koja podrazumeva obilazak i direktnu komunikaciju sa preduzetnicima i privrednim društvima, kako bi u praksi sagledali realne probleme sa kojima se privrednici susreću.
Predviđeno je i da se uvede "Dan otvorenih vrata", kao značajan korak ka permanentnom osluškivanju potreba i problema privrednih subjekata, kako bi se zajedničkim snagama unapredio ambijent za njihovo poslovanje.

Skupu se obratila i Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, koja je rekla da su šalteri za preduzetnike proistekli iz tripartitne saradnje Privredne komore Srbije-PK Beograda, opštih udruženja preduzetnika i lokalnih samouprava i da je veoma zadovoljna tom saradnjom, ali i da bi, u cilju unapređenja i razvoja šaltera, trebalo intenzivirati aktivnosti i rad šaltera unaprediti do još višeg nivoa servisa privrednicima i preduzetnicima koji posluju na tim opštinama.

 

Preduzetništvo

Info