KONFERENCIJA ZA NOVINARE ZAJEDNICE PREDUZETNIKA POVODOM PREDNACRTA ZAKONA O ZANATSTVU

''ZANATLIJE ZAHTEVAJU STIMULATIVNIJI ZAKON O ZANATSTVU''


Ovih dana, tekst Prednacrta Zakona o zanatstvu, objavljen od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, 15. aprila 2010. godine, naišao je na oštru kritiku zanatlija i preduzetnika jer smatraju da isti  urušava zanatstvo, preduzetništvo i celokupnu privredu. Tim povodom, održana je i konferencija za štampu u Privrednom medija centru Komore Beograda, na kojoj su se novinarima obratili Dragan Trivan, potpredsednik Komore Beograda, Maja Stošković, sekretar Zajednice preduzetnika Komore Beograda i Tomislav Jovanović, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Opštine Palilula.

Privredna komora Beograda - Zajednica preduzetnika već dužni niz godina zalažu se  za bolji privredni ambijent i povoljnije uslove poslovanja preduzetnika i zanatlija. Zajednica preduzetnika okuplja 58.000 preduzetnika i zanatlija sa teritorije Grada Beograda, koji nisu ni bili konsultovani u vezi sa Prednacrtom Zakona o zanatstvu, a oni su ti na koje će se zakon odnositi. Preduzetnici i zanatlije smatraju da se ne vodi računa o potrebama i interesima zanatstva, zanatlija i građana koji koriste njihove usluge, već ih dodatno finasijski opterećuje. To proizilazi iz činjenice da 19. tačka predviđa brojna finansijska opterećenja zanatlija u budućem periodu. Po mišljenju predstavnika učesnika konferencije, ponuđeni tekst Prednacrt zakona o zanatstvu nije stimulativnog već destimulativnog karaktera.

Javna rasprava o Prednacrtu Zakona o zanatstvu počela je 26. marta 2010. godine i trajaće do 28. maja 2010. godine. Do sad je Javna rasprava o Prednacrtu Zakona o zanatstvu održana u sledećim komorama: RPK Valjevo, PK Beograda, RPK Kruševac, RPK Pančevo, RPK Zrenjanin, RPK Kragujevac, RPK Leskovac itd. U narednom periodu, javna rasprava će biti održana u: RPK Užice, RPK Požarevac, PK Vojvodine, RPK Sremska Mitrovica, RPK Subotica, RPK Kraljevo, RPK Zaječar, RPK Novi Sad.

Konferencija za novinare završena je zaključkom da bi trebalo definisati i ispraviti sve suprotnosti Prednacrta Zakona o zanatstvu, s obzirom da je po određenim članovima suprotan Zakonu o privrednim društvima, o privatnim preduzetnicima, o udruženjima, o privrednim komorama, kao i sa Ustavom R. Srbije. Istaknuto je da se pomenute izmene moraju izvršiti jer će iste obezbediti ostvarenje interesa sprskih zanatlija i ukupne privrede.

Preduzetništvo

Info