ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO U OKVIRU MODNE INDUSTRIJE

U organizaciji Udruženja industrije i Zajednice preduzetnika Privredne komore Beograda, 14. maja.2010.godine, održan je poslovno- stručni skup na temu "Šanse i izazovi modne industrije i novi preduzetnički poduhvati- žensko preduzetništvo u okviru modne industrije"
Skup je imao za cilj pokretanje inicijative za stimulativno finansiranje i podršku  ženskom preduzetništvu od strane nadležnih institucija i bankarskog sektora.
Pored velikog broja preduzetnica, poslovno- stručnom skupu prisustvovali su Radmila Bukumirić- Katić pomoćnik ministra-Ministarstvo rada i socijalne politike, Slavica Marinović,šef odseka u Sektoru za upravljanje industrijskim razvojem pri MERR, Stanija Višekruna, zamenik sekretara u Sekretarijatu za privredu Skupštine grada, predstavnici Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Garancijskog fonda Vojvodine i Nacionalne službe za zapošljavanje.
Skup je otvorio Rade Borojević, Predsednik Odbora Udruženja industrije.
Na skupu je razmatrano trenutno stanje i perspektive modne industrije, kao i programi razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, njihovo poslovno i razvojno povezivanje sa posebnim osvrtom na izvore finansiranja i programe podrške ženskom preduzetništvu.
O permanentnoj edukaciji zaposlenih u modnoj industriji, kroz formalno i nefoprmalno obrazovanje, po rečima direktora Visoke tekstilne škole Gorana Savanovića, stvorena je baza stručnih kadrova koji mogu dprineti razvoju preduzetništva. Iz ugla žene lidera o svojim iskustvima i preprekama na putu ka uspehu govorile su Afrodita Bajić, vlasnica modne kuće "AMC", Zorica Stijaković, vlasnica preduzeća za proizvodnju sportske odeće"Zora Super Sport" i Vladanka Celić, vlasnica modnog ateljea za izradu venčanica "Sreća".
Nenad Radujević, generalni menađžer Feshion studija "Clik" izneo je svoja iskustva u saradnji sa domaćim modnim kućama i preporuke da kroz implementaciju motiva etnostvaralaštva i tradicionalnih zanata treba negovati domaće brendove.
Zaključeno je da postoje realne šane za razvoj ženskog preduzetništva u okviru modne industrije , ali da se očekuje pomoć nadležnih institucija i bankarskog sektora koji bi trebalo da prepoznaju ovu kategoriju kao generator ekonomskog razvoja, pomažući im da putem informacija, sticanja novih znanja i veština, kontakata i umrežavanja na lokalnom i regionalnom nivou unaprede postojeći ili otpočnu sopstveni biznis.

Preduzetništvo

Info