ISPUNJENJE DVE TRE
ĆINE PREPORUKA PRIVREDNIKA-MINISTARSTVO EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA 


Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada uspela da sprovede dve trećine preporuka privrednika u vezi sa reformama na smanjenju propisa, što treba da omogući veći dolazak investitora, ali i napomenuo da nije zadovoljan učinkom.  On je na konferenciji o regulatornoj reformi, u hotelu "Hajat", naveo da nisu sprovedene i neke odluke Vlade, kao što je ona da putarine ne budu iste visine za kombi vozila, kao za kamione i automobile, kao i preporuka da se ukine obaveza svakodnevne uplate pazara, i uvede da se to radi jednom nedeljno, što bi smanjilo troškove malim firmama.


Takođe, nije omogućeno ni da se uplata poreza na zarade vrši na samo jedan račun, ukoliko sam preduzetnik ne želi da to uradi na više uplatnica. Dinkić je dodao da treba ukinuti i overu tehničke ispravnosti vozila na putnom nalogu, kao i radne knjižice, a tu evidenciju treba voditi elektronski. On je posebno ukazao da još nije omogućeno elektronsko plaćanje poreskih obaveza. Kao uspeh naveo je skraćeni postupak registracije preduzeća, prelazak na jednošalterski sistem i smanjenje nepotrebne procedure u spoljnoj trgovini.


Menadžer Svetske banke u Srbiji Lup Breford je ukazao da giljotina propisa omogućava privredi uštedu od 160 miliona evra godišnje, ali da je moguće dostići i 180 miliona evra. On je najavio da će Svetska banka nastaviti da podržava taj projekat u Srbiji, i zahvalio na pomoći švedskoj vladi, jer će biti potrebno da se izvrši analiza nekoliko stotina propisa.


Izvor: web sajt Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja

Preduzetništvo

Info