NEMA KRAJA KRIZI BEZ SMANJENJA NEZAPOSLENOSTI

Globalno ekonomsko posrtanje neće biti gotovo sve dok ponovo ne počne da raste zaposlenost, izjavio je danas šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan. MMF je saopštio da se broj nezaposlenih širom sveta povećao za više od 30 miliona, na oko 210 nezaposlenih ljudi. "Kriza se neće završiti pre no što se nezaposlenost znatno ne smanji", rekao je Stros-Kan, dodavši da je pomisao da je kriza prošla "zasigurno pogrešna".

Stros-Kan je na zajedničkoj konferenciji MMF-a i agencije UN za rad - Međunarodne organizacije rada (ILO), rekao da je važno da te dve organizacije saradjuju u "unapređenju mera za stvaranje radnih mesta". Generalni direktor ILO-a Huan Somavia rekao je da je u okolnostima krize stvaranje radnih mesta ključni cilj, uz smanjenje inflacije i budžetsku disciplinu. "Potrebno je da pravilno usmerimo globalizaciju", rekao je Somavia u saopštenju izdatom posle skupa o smanjenju nezaposlenosti.

On je ocenio da će radi pravilnog usmeravanja globalizacije biti potrebna koherentnost i uravnoteženost mera, kao i koordinacija i dijalog organizacija i država. Među 130 delegata na skupu u Oslu učestvovali su premijeri Grčke i Španije - Jorgos Papandreu i Hose Rodriges Sapatero, u čijim zemljama su finansije problematične, a nezaposlenost velika.

Preduzetništvo

Info